NPO
Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Wij zijn voor

Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook? Samen zetten we dingen in beweging. Sluit je aan bij BNNVARA.

Slecht nieuws: misdaad loont tijdens hitte

20 jul 2018
  •  
leestijd 2 minuten
heet
In onze rubriek Daglicht belichten we kort opvallende gebeurtenissen uit het nieuws. Zonder vooroordelen, maar wel altijd met een knipoog.
Oei! Volgende week is er volgens Weerplaza zo’n dertig á veertig procent kans dat er volgende week een hittegolf door Nederland raast. Voor de een is dit een feest. Want strand en barbecue. En voor de ander is het een ongelofelijk mooie kans om eens lekker in te breken. De hitte biedt inbrekers namelijk de perfecte mogelijkheid om inbraken te plegen. En al helemaal tijdens de zomervakantie. Dit omdat mensen tijdens dan vaker buitenshuis zijn, waardoor inbrekers vrij spel krijgen. Maar daar blijft het niet bij: er is namelijk wetenschappelijk bewijs dat er een relatie is tussen stijgende temperaturen enerzijds en een stijging in verschillende soorten criminaliteit anderzijds. Hoe kan dit? 
De mens is ontzettend temperatuurgevoelig. En een verandering in weersomstandigheden heeft – geloof het of niet – ook invloed op je denken en doen. Tóch is de stijging in criminaliteit met name iets wat in de hitte gebeurt. Waarom dan niet als het koud is?
Verschillende onderzoekers hebben  aangetoond  dat de hitte opmerkelijke gevolgen heeft voor je cognitieve functies en je alertheid. Je merkt vast wel dat je in de warmte minder alert wordt en dat je wat vaker moet vragen hoe laat het nou eigenlijk is. Of dat je er pas na twintig minuten achter komt dat je in de verkeerde trein zit. Want je wil naar Apenheul, niet naar Bobbyaanland, verdorie! Dit gebeurt niet als het koud is.
Deze fysiologische effecten roepen zekere emoties op. In de meeste gevallen raakt men sneller geïrriteerd, waardoor ruzies en vechtpartijen sneller kunnen ontstaan. En geweldsmisdrijven! Sterker nog:  Mexicaanse cijfers  wijzen uit dat een stijging per graad in temperatuur samenhangt met een stijging van 1.3 procent in criminaliteit! Wát heel opmerkelijk is, is dat als het boven de veertig graden wordt, de criminaliteitscijfers juist weer afnemen. En dat is niet zo verrassend, als je erover nadenkt: misdadigers zijn ook maar mensen. En een mooie dag op het strand klinkt voor eenieder beter dan een kwartier lang in de weer zijn om een slot open te krijgen. 
Vooralsnog geldt: sluit alle deuren en ramen als je je huis uitgaat. Ook al ben je minder alert. 

Meer over:

, , ,