Sfeerfoto van BNNVARA
BNNVARA
Wij zijn voor eerlijke huurprijzen en helpen je in de strijd.

Scheefgroei: wat zijn jullie ervaringen met woningstress?

  •  
07-01-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
972 keer bekeken
  •  
Screenshot 2022-01-07 at 11.18.06

De gevolgen van de krapte op de woningmarkt zijn groot: karige studentenkamers, onbetaalbare koopwoningen (o.a. voor starters) en jarenlange wachtlijsten voor huurwoningen. Kwalijk, vinden wij. Huisvesting is namelijk een mensenrecht. In Scheefgroei: woningmarkt delen drie mensen hun ervaring met woningstress. 

Judith Bouman - zoekt als een alleenstaande moeder een huis
‘Ik ben op zoek naar een koophuis. Ik ben gescheiden, dus alleenstaand. Ik heb drie kinderen. Ik zoek een woning in de omgeving van Zwolle. Mijn budget is vier en een halve ton. Dat kan ik lenen in mijn eentje. Ik ben wel wezen bieden, maar tegenwoordig wordt er geboden zonder voorbehoud van financiering en dat durf ik niet aan.’

Schermafbeelding 2021-12-28 om 11.26.49

Marc Keus - woont noodgedwongen in een daklozenopvang
‘Ik zit op dit moment in een daklozenopvang in Scheveningen. Na een vechtscheiding had de rechter besloten dat ik mijn woning uit moest. Ik heb een jaar gezworven door heel Nederland. En toen was ik het zat en heb ik een mail gestuurd naar de burgemeester van Zanen, en een dag later kon ik mij daar melden. Het is geen thuis. Ik ben op zoek naar een thuis. Ik reageer ook elke dag op woningen, maar het is heel moeilijk om een woning te vinden. Ik ben nu bezig met een urgentie. Maar dan wordt er gesproken over een urgentie buiten Den Haag. Maar daar wil ik niet naartoe, mijn kinderen en familie zitten hier.’ 

Schermafbeelding 2021-12-28 om 11.27.01

Linda Huijgen - logeert met haar gezin bij haar moeder
‘We hebben twee huizen verkocht. Wij waren met een woning bezig toen we ons huis in de verkoop zetten. Dat was in het begin van de coronatijd, er gebeurde veel op de markt en we wisten niet hoe het ging lopen, en we besloten het snel in de verkoop te zetten. Dat was snel verkocht. Door omstandigheden hebben we de woning waar we mee bezig waren niet door laten gaan. We dachten dat het wel goedkwam, omdat er veel te koop stond. Maar dat kwam niet goed. (...) wij kijken rond de vijf ton. Je legt het af tegen heel veel anderen. We hebben het ook geprobeerd zonder voorbehoud van financiering. Momenteel wonen we bij mijn moeder in huis, een jaar. Twee jaar geleden overleed mijn vader plotseling en zij woonde toen opeens alleen in een heel groot huis. Dus ze vond het niet heel erg dat we daarbij kwamen.’

Schermafbeelding 2021-12-28 om 11.27.35

Doorstroming senioren
In soortgelijke gevallen als dat van Huijgen zou de doorstroming van senioren op de woningmarkt uitkomst kunnen bieden, legt Jeroen Pauw uit in Scheefgroei: ‘Je hebt senioren, die in een betere tijd een groot huis hebben gekocht. De kinderen zijn het huis uit, en zij wonen dan met z’n tweeën in een behoorlijk groot huis. En dan zijn er stemmen die dan zeggen: “Als je die mensen nou stimuleert om kleiner te wonen, dan krijg je op die manier ook beweging op de woningmarkt.”’ Volgens sociaal geograaf Floor Milikowski zijn er in Nederland best veel ouderen in een grote woning die door zouden willen verhuizen, maar waarvoor in de omgeving waar ze willen blijven wonen niet de mogelijkheid beschikbaar is om door te stromen. 'Dus de hele keten van doorstromen moet gestimuleerd worden. Dat zou iets van lucht geven.’

Jullie ervaringen
Soortgelijke verhalen over overbieden, de doorstroming van senioren en het zoeken van een woning na relatiebreuk kwamen ook naar voren toen we jullie vroegen om je ervaringen te delen omtrent woningstress:

Meer lezen over de woningmarkt? Zie hieronder: 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

R.M.M. Derkx
R.M.M. Derkx9 jan. 2022 - 22:15

Ik zie steeds een electronische hond leuk rondlopen in het progamma van Pauw... ik vraag me dan eigenlijk af waarom er niet eerlijk verteld wordt dat er iemand achter de schermen dat ding bestuurd. Nu komt het over (zeker voor de kijkers met minder technische bagage) alsof de autonome robots al in een vergevorderd stadium verkeert.