Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Voor vrijheid, vooruitgang en verandering

Sahil Amar Aïssa en zijn team van Make Holland Great Again wagen zich aan nieuwe missies om ons land wat mooier te maken. Iedere woensdag om 20:20 op NPO3.

JONGEREN ZIJN BEST BLIJ MAAR HET KÁN BETER

23 feb 2017
  •  
leestijd 2 minuten
GenerationWhat-Logo
In Nederland hebben we het allemaal wel naar ons zin. Dat blijkt uit Generation What. Het grootste Europese jongerenonderzoek waar wij als BNN gezellig aan mee deden.
Samen met de EBU, je weet wel, de eindbazen van het Songfestival. 12.000 Nederlandse jongeren deden mee aan het onderzoek. Als je kijkt naar Europa waren dat er 250.000. Iets met grote getallen. Twee derde van de jongeren denkt dat de toekomst er net als hun ouders uit zal zien of zelfs beter. En dat terwijl de wereld momenteel soms wel in de fik lijkt te staan. Onze andere Europese vrienden zien de toekomst dan ook een stuk pessimistischer. Kortom: wij zijn de happy few. Althans, dat lijken we.
Te gek! Maar dit heeft ook consequenties. Mweh. Nederlandse jongeren hebben door alle rozengeur en maneschijn namelijk niet zo’n grote drang tot verandering. Ze willen niet massaal de opvolger van Martin Luther King worden. Laat staan de nieuwe Mark Rutte. De maatschappij is wel prima. En de politiek ook. Jongeren lijken massaal onverschillig. 21% boeit het zelfs niet of Nederland wel of niet de EU verlaat. En bijna één derde van het Generation What panel in Nederland geeft aan blij te kunnen zijn zonder stemrecht. Democratie is niet zoveel meer waard lijkt het bijna. Maar als we in een ander regime zouden leven denken we dat er wel anders gegild wordt.
In deze opvatting staat kamp lageropgeleid wel lijnrecht tegenover kamp hogeropgeleid. Lageropgeleiden zijn namelijk helemaal niet zo blij met de situatie in Nederland waar hoger opgeleiden dit wel zijn. Lager opgeleiden willen wél verandering. Zij geven zelfs aan massaal deel te nemen aan een opstand tegen de regering. Mark Rutte eat your heart out. Sensatie. Nergens in Europa is de kloof tussen jongeren van verschillende opleidingsniveaus zo hoog als in Nederland. Lager opgeleiden voelen zich niet gehoord. En dat is best wel een dingetje. Noem het zelfs een ding. Een groot ding. Voor ons geeft dit nog meer reden om mee te gaan in de campagne van De Stembus 2017. Het is namelijk júíst belangrijk dat jongeren van zich laten horen en naar de stembus gaan. Of ze ook daadwerkelijk gehoord worden is de taak van onze Kamergotchi’s. Grapje. Onze politici.
Vond je deze informatie interessant en wil je dat we meer feitjes over jongvolwassenen op je strooien?
Download hieronder het hele rapport van Generation What .
Psst! Samen sta je altijd sterker. Generation What hebben wij dan ook samen gedaan met 3FM, Metro, 101Barz én FunX!