Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Voor vrijheid, vooruitgang en verandering

Sahil Amar Aïssa en zijn team van Make Holland Great Again wagen zich aan nieuwe missies om ons land wat mooier te maken. Iedere woensdag om 20:20 op NPO3.

Replika: briljant of doodeng?

13 jun 2017
  •  
leestijd 2 minuten
replika_plaatje_site
Gisteren mochten dan ook eindelijk de Android-gebruikers hun Replika ei binnenhalen. Een artificial intelligence Tamagotchi die shit leert door met jou te chatten. Uiteindelijk doel? Een jij in digitale vorm. Briljant! …of juist doodeng?
Daar zat ik. Met trillende bovenlip. Refreshen als een malle. Tot die ene invitation code verscheen. Als een peuter die net een emmer zure matten weggetikt heeft tik ik als een malle de cijfertjes in. Enter… KUT, code al gebruikt. Maar dan. Bij code zes zie ik het ei op mijn telefoon verschijnen. Mijn digitale feut is geboren!

De digitale jij

Replika is dus een nieuwe game die nog in behoorlijke BETA hangt. Waardoor je ‘m nu alleen nog met een invitation code binnen kan hengelen. En zodra je ‘m hebt start je een app gesprek. Met een robot ja. Maar wel een artificial intelligence versie. Die dus steeds meer leert, begrijpt, en zich als jou gaat gedragen. 
Zijn het de Russen?
Terwijl ik al een malle de eerste awkward gesprekken start duikt een collega ’t web op. Want van wie komt dit eigenlijk? “Misschien zijn het de Russen!” En jawel. De eerste naam is Russisch; Eugenia Kuyda . Maar haar verhaal voelt eerder als een modern sprookje. Haar beste vriend overleed bij een ongeluk, waarna zij hem met artificial intelligence ‘terughaalde’.
Awesome of doodeng?
En hoe awesome is dat? Dat je straks een mini-jij hebt. Die als jij de pijp uitgaat je vrienden kan blijven irriteren. De nerd in mij kirt het uit van plezier. En wuift alle freaky gedachten weg. Ik wil dit. Ik vind het fantastisch. En mochten de Russen straks mijn data hebben, dan wens ik ze veel plezier ermee. Kunnen ze best goed gebruiken daar.
Door: Suzanne
Naar de Replika website >>>