NPO
Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Wij zijn voor

Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook? Samen zetten we dingen in beweging. Sluit je aan bij BNNVARA.

Recept | Nonnevotten

24 feb 2017
  •  
leestijd 2 minuten
nonnevotten-recept-bakken-eten-header
De Nonnevot of strik is een typisch Limburgs gebakje in de vorm van een lus met een losse knoop. Dit gebakje komt van oorsprong uit Sittard en wordt traditioneel met carnaval of nieuwjaar gegeten. Probeer deze carnaval zelf dit lekkere recept uit!
Moeilijk? Als je oliebollen kunt bakken, dan kun je dit ook!
Duurt lang? Het kost wel wat tijd, maar dan heb je ook wat!
Lekker? Hartig, maar heerlijk!
Wat vonden onze collega’s? “Nondeju! Doe mij maar elk jaar een Limburgse carnavalstraditie!”

Het recept

Gebaseerd op deze variant van een Limburgse klassieker.

Ingrediënten

Zorg ook dat je voor het bestrooien van de nonnevotten kristalsuiker en kaneel in huis hebt!

Bereiding

Voorbereiding
1| Zorg dat de melk lauwwarm is en smelt de boter.
2| Meng de gist met een klein deel van de melk.
3| Plaats het meel in een kom en maak hier een klein kuiltje in. Giet in dit kuiltje vervolgens het gistmengsel.
4| Voeg de gesmolten boter hier ook aan toe en mix het daarna met de suiker, de eieren en de rest van de melk.
5| Strooi het zout langs de buitenkant van het meel en kneed van het geheel een luchtig deeg. Het deeg mag niet plakken en niet loslaten van het randje van de kom. Doe er, indien nodig, nog wat extra meel bij.
6| Dek de kom af met een doek en laat het deeg op een warme plek rijzen totdat de volume verdubbeld is.
Bakken
1| Rol het deeg na het rijzen op een met bloem bestrooide aanrecht uit tot een niet al te dunne lap.
2| Snijd deze lap vervolgens in smalle repen van ongeveer 40 cm. Leg in deze repen voorzichtig een losse knoop en laat het deeg nog vijftien tot twintig minuten narijzen.
3| Verhit een pan met frituurvet of slaolie. Wanneer dit begint te verdampen laat je de nonnevotten erin glijden en bak je ze aan beide kanten goudbruin.
4| Haal de nonnevotten hierna uit de pan en leg ze op een stukje keukenpapier om ze uit te laten lekken. Bestrooi ze als ze nog warm zijn royaal met kristalsuiker en kaneel.
Tip: de nonnevotten zijn zowel koud als warm heerlijk! Geneet d’rvan!
Op zoek naar nog meer van dit soort overheerlijke recepten? Ga dan als de wiedeweer naar deze pagina!