Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Over dertig jaar is een kwart van de mensen vrijgezel

  •  
25-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
466 keer bekeken
  •  
vrijgezel2
In onze rubriek Daglicht belichten we kort opvallende gebeurtenissen uit het nieuws. Zonder vooroordelen, maar wel altijd met een knipoog.
Op zoek naar liefde, of juist happy single? Je bent niet de enige. En als we de cijfers mogen geloven worden dit er in de toekomst nog veel meer. Onderzoek van het CBS wijst uit dat sinds 1947 het percentage alleenstaanden in Nederland al is gegroeid van 5 naar 22 procent. In 2047 zal dit gaan om een mooie ronde kwart van de samenleving: 25 procent van alle volwassenen in Nederland zal dan single door het leven gaan. 

Vrije keus

De redenen hiervoor zijn eigenlijk vooral positief te noemen. Zo maken mensen steeds vaker bewuste zelfstandige keuzes, zoals het niet-willen van kinderen of een huwelijk, of het verlangen eerst carrière te maken voor het zogenaamde settelen. Ook vinden er vaker scheidingen plaats – niet heel leuk natuurlijk, maar de reden dat de echtscheidingsdrempel lager ligt komt deels doordat er geen taboe meer op rust. Mensen scheiden liever dan in een saai of liefdeloos huwelijk voort te ploeteren. Daarnaast zijn vrouwen steeds vaker financieel onafhankelijk, waardoor ze niet langer geforceerd bij hun partner blijven wegens bijvoorbeeld economische rompslomp.
Natuurlijk betekent dit niet dat al deze huidige en toekomstige vrijgezellen partnerloos zijn omdat ze hier echt zelf voor kiezen. Een goede match vinden is moeilijk. Maar mensen van onder de dertig zijn ondanks alles hoopvol voor de toekomst – zij willen toch uiteindelijk wél in het huwelijksbootje stappen. Opvallend is dat mensen hier steeds cynischer over worden met de leeftijd – of dit wijsheid is zal de tijd leren.  

Alleenstaand, maar nooit alleen

En worden we eigenlijk eenzaam van dit vrijgezelle bestaan? Helaas lijkt het er wel op – met name gescheidenen voelen zich toch regelmatig alleen. Dit komt niet per se door een tekort aan vrienden, maar door het gemis van een vaste partner en intimiteit. Maar hey – misschien is monogamie sowieso niet helemaal aan de mens besteed. De opkomst van open relaties en polyamorie wijst duidelijk op een trend waarin monogamie als standaard relatiemodel steeds vaker in twijfel wordt getrokken. En hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Toch? 
Vergeet in ieder geval nooit dat, waarom je ook vrijgezel bent, je je nooit eenzaam zou moeten hoeven voelen. Al helemaal niet met die toenemende hoeveelheid mede-singles. Want tja, je bent dan misschien alleenstaand - maar in ieder geval nooit alleen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.