NPO
Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Wij zijn voor

Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook? Samen zetten we dingen in beweging. Sluit je aan bij BNNVARA.

Ouderwets de straat op dankzij TTIP

22 okt 2016
  •  
leestijd 2 minuten
TTIP
Vandaag is er in Amsterdam opnieuw een grote jaarlijkse demonstratie tegen TTIP (Transatlantic Trade & Investment Partnership), oftewel het trans-Atlantische handels- en investeringsverdrag. TTIP is bedacht om de handel tussen de VS en de EU makkelijker te maken. Denk hierbij aan importheffingen en grenscontroles. Verder gaat het ook over het gelijktrekken van regels, zoals bijvoorbeeld bij farmaceutische producten. Nu moeten farmaceuten dezelfde (dier)proeven in de VS en in de EU doen omdat de regels anders zijn.

Pauw over TTIP

TTIP heeft dus uiteindelijk via wet en regelgeving invloed op onze democratie. Als TTIP doorgaat kunnen Amerikaanse bedrijven via een investeerdersregeling (ISDS) zelfs Europese overheden aanklagen bij een private arbitragecommissie om een schadevergoeding te eisen, als er wetten of regels worden ingevoerd die een negatief effect kunnen hebben op de winst van deze bedrijven. Daarom gaan verschillende organisaties ouderwets de straat op om te demonstreren tegen dit verdrag en anderen zoals CETA en TiSA… 
“Huh wat? CETA?”
Het is inmiddels voor pro-TTIP politici erg moeilijk geworden om dat verdrag er bij de Europese Unie zomaar door te krijgen. CETA daarentegen, is eerst aan de beurt. Wat moeten we allemaal weten van CETA?

1. Hetzelfde

CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement) is een handelsverdrag tussen de EU en Canada en dit verdrag is net uit onderhandeld. Het wordt eerder dan TTIP voorgelegd aan het Europees Parlement. Dat CETA al zover gekomen is vreemd, want CETA verschilt niet veel van TTIP.

2. Achterdeur

Canada is het economisch kleinere broertje van de Verenigde Staten, maar veel (volgens actievoerders 80%) Amerikaanse bedrijven hebben vestigingen in Canada. Als het TTIP verdrag strandt, kunnen deze Amerikaanse bedrijven via hun Canadese vestiging alsnog Europese overheden aanklagen. Dan hebben ze TTIP niet nodig.

3. Snel

Regeringleiders willen op 27 oktober het CETA verdrag ondertekenen, hierna mogen de nationale parlementen er nog een plasje over doen. Uiteindelijk is het mogelijk dat er een officiële referendumaanvraag gedaan wordt, zodat de burger zijn stem kan laten horen.
De demonstranten in Amsterdam willen vandaag laten zien dat Nederland tegen TTIP en CETA en andere handelsverdragen zijn. Bovendien vinden ze dat de belangen van mens, dier en milieu boven de belangen van bedrijven gaan. De demonstratie is van 13:00 uur tot 16:00 uur op het Museumplein.
Wil je meer weten over TTIP en CETA? ZEMBLA legt hier uit hoe TTIP werkt voor ‘de gentech-lobby’.