Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Onafhankelijk onderzoek naar de missie in Uruzgan?

09-03-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Slotdocu_missieafhanistan
Er bestaat welgeteld één openbaar rapport uit 2010, maar dat blijkt niet onafhankelijk te zijn uitgevoerd.  Marianne Thieme van de PvdD zegt hierover: ”Dat de uitvoerder van de missie, tegelijk opdrachtgever van het rapport is, daar mag de Kamer geen genoegen mee nemen”. 
In onderstaande slotreportage gaat Sinan langs bij onderzoekers, politici en ervaringsdeskundigen. Zij leggen allemaal, vanuit hun eigen expertise, uit waarom het belangrijk is om militaire missies onafhankelijk te evalueren:

D66, PvdD en SP willen onafhankelijk onderzoek

In bovenstaande reportage pleiten de politieke partijen D66, PvdD en SP nu voor nieuw, onafhankelijk onderzoek naar de missie in Uruzgan, waar tussen 2002 en 2010 tienduizenden Nederlandse militairen waren betrokken. 
“Het heeft veel mensenlevens gekost, het heeft enorm veel geld gekost, dan moet je bereid zijn van je fouten te leren, dat is niet gebeurd.”
Marianne Thieme van de PvdD pleit nu voor een parlementaire enquête om lessen te kunnen trekken voor toekomstige missies. Harry van Bommel van de SP: “Het heeft veel mensenlevens gekost, het heeft enorm veel geld gekost, dan moet je bereid zijn van je fouten te leren, dat is niet gebeurd.” Ook Salima Belhaj (D66) denkt dat het tijd is voor een nieuw onderzoek: “Het zou goed zijn als er nader gekeken wordt naar de uitvoering van de evaluatie en dan door een onafhankelijk orgaan.”

Parlementaire enquête

Oud-diplomaat Marten de Boer, die verantwoordelijk was voor het wederopbouwwerk in Uruzgan, verbaast zich erover dat er tot nog toe geen parlementaire enquête is gekomen. Hij stelt dat er op het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking altijd al uit werd gegaan van een parlementaire enquête of onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek. Volgens De Boer zou bij elke evaluatie de rol van de politici naar voren komen. De Boer: “Ik denk dat ze daar geen zin in hadden.”
“We hebben te weinig betrouwbare gegevens om te weten of we daar nou wat goeds hebben gedaan of dat het er alleen maar is verergerd.”  
Thieme vindt het vreemd dat de politiek aan de ene kant beweert dat de missie effectief is, al op voorhand, maar daarna niet wil weten of het daadwerkelijk zo is. Ze zegt: “We hebben te weinig betrouwbare gegevens om te weten of we daar nou wat goeds hebben gedaan of dat het er alleen maar is verergerd.” In Noorwegen en de Verenigde Staten is wel onafhankelijk onderzoek gedaan naar de missies van die landen in Afghanistan, waaruit blijkt dat er veel mis is gegaan in Afghanistan.
De politici doen hun uitspraken met het oog op de missie in Mali, waar op dit moment nog 300 Nederlandse militairen actief zijn. Harry van Bommel (SP) twijfelt of die missie er geweest zou zijn als Uruzgan volledig onafhankelijk zou zijn geëvalueerd.
Meer weten over Onze Missie in Afghanistan? Bezoek de website.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!