BNNVARA

wij zijn voor

Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook? Samen zetten we dingen in beweging. Sluit je aan bij BNNVARA.

Oktoberfest gaat beginnen! En hier moet je zijn.

26 sep 2016
  •  
leestijd 2 minuten
rtr3ls0g
Het Oktoberfest is begonnen. En het is net bewezen dat bier je een beetje socialer maakt. Dus wat zit je daar nou te zitten? Lederhosen aan en gáán.
Oktoberfest dus. Wat is het nou eigenlijk precies? En waar moet je zijn? Je leest ’t hier.

JUBILEUM? ZUIPEN!

Het eerste Oktoberfest was al in 1810. Vanaf toen werd elk jaar het huwelijk tussen de Beierse kroonprins en zijn vrouw gevierd. Met paardenraces. Zonder alcohol. Pas negen jaar later werden die paarden ingeruild voor bier. Heel. Veel. Bier.
SEPTEMBERFEST?
Waarom begint het Oktoberfest al in september? Vroeger begon het wel in oktober. Maar pas ver na 1810 zijn er dagen aan vastgeplakt. Nu is het een zestiendaags feest.

EERSTE BIERTJE VOOR DE MINISTER-PRESIDENT

Het festivalterrein is vanaf negen uur ’s ochtends open. Maar pas om twaalf uur ’s middags wordt het eerste biertje getapt. Door de Beierse burgermeester. De minister-president drinkt ‘m op. Pas dan zetten de bezoekers het op een zuipen.

ALLEEN BIER UIT MÜNCHEN

Op het Oktoberfest wordt alleen origineel bier uit München gedronken. Zes brouwerijen uit München leveren het en hebben allemaal hun eigen tent.

KINDERFEESTJE

Het imago van dit zuipfestijn is de afgelopen jaren best wel veranderd. Je kan er ook gewoon een leuk gezinsuitje van maken. Volgens de organisatoren. Een kermisattractie was er altijd al. Maar nu bouwen ze er complete pretparken bij. Toegankelijk voor alle leeftijden en alcoholpromillages.

WAAR MOET JE ZIJN?

Als je de kans krijgt, pak ‘m dan zeker in München mee. Duitsland niet om de hoek? Dan moet je hiér in Nederland zijn.
DEN HAAG – 30 SEPTEMBER EN 1 OKTOBER
BREDA – 8 OKTOBER
TILBURG – 13, 14, 15 EN 16 OKTOBER
BERGEN OP ZOOM – 31 SEPTEMBER EN 1 OKTOBER
SITTARD – 21 TOT EN MET 26 OKTOBER

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar