BNNVARA
Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

No Man’s Sky: epische ruimtereis in oneindig universum

3 aug 2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
nmscover
Maar serieus. Dit fucking awesome spel laat jou een oneindig universum aan zieke planeten ontdekken. Volgende week woensdag begint jouw ontdekkingsreis. En dit is hoe die gaat.

MOKER groot ruimte spel

Godverdeplanetentyfus wat ben ik hyped voor dit spel. Al ruim twee jaar zit ik op deze hypetrain. Eentje die nu op crashcourse ligt om op lichtsnelheid mijn sociale leven compleet aan gort te neuken. Nog een week te gaan. Nog net tijd genoeg om jullie mee te krijgen op deze hypetrain. Ticket is gratis trouwens (oh nee, €60 maar alles waard).

Oké, rustig Daan, No Man’s Sky, leg even uit.

Cool, nu ik hier toch een soort van meta-interview van lijk te maken pak ik mijn momentje wel even. No Man’s Sky is een spel voor de Playstation 4 en PC waarin je gedropt wordt in een universum ongeveer net zo groot als dat van ons. Zie je al die lichtpuntjes hieronder? Allemaal sterrenstelsels waar je naartoe kan.
nms1

Maar hoe hebben ze dat gemaakt dan?

‘Ze’ hebben het niet gemaakt. Ze hebben een soort van wiskundige formule gemaakt die alles genereert. Alles wordt gemaakt door de computer met die formule. Ben jij op plek X158bcA dan zie je altijd dat wat bij die locatie hoort. Wat dat is, heeft die formule bepaalt. Snap je het nog? Mooi. De makers zelf hebben dus ook geen idee wat er allemaal te vinden is. Wel weten ze dat het fucking massive is. 18 quintiljoen (18,446,744,073,709,551,616) planeten heeft het.

Maar het gaat dus om ontdekken?

Ja man. En de grap is dus dat als er elke seconde een planeet ontdekt zou worden het zo’n 585 miljard jaar duurt voordat alles ontdekt is. Tegen die tijd is onze eigen zon al opgebrand.

Doe je nog iets anders dan ontdekken?

Ja. Op planeten vind je verschillende resources die je op andere planeten niet vindt. Je kunt ruilen op ruimtestations en daar krijg je weer cash voor om je schip te upgraden en dus naar andere sterrenstelsels te vliegen. Maar je kan ook andere ruimteschepen aanvallen en helemaal space piraat gaan.
nms2

Dus je moet met andere mensen ruilen en samenspelen?

Nee. Bedenk: het spel is nog groter dan ons universum. De kans dat je iemand tegenkomt is net zo klein als dat iemand die mee doet aan like&share-winactie ook daadwerkelijk iets wint. Vrijwel 0 dus.

Is er nog meer te doen dan?

Het idee is dat iedereen aan de rand van het universum start en naar het midden van het universum moet komen. Daar is ‘iets’. Niemand weet wat. Wel weten we dat hoe verder je naar het centrum toe komt hoe gekker en random alle shit wordt. Denk aan vliegende vissen met een moker grote hanenkam en een zwengelende vin van uranium op planeten met een temperatuur van -1401 °C en alleen maar ijspegels zo groot als de Burj Dubai.
nms3

Zijn er al beelden?

Ja, er zijn dus al gasten die claimen de game illegaal te hebben gekocht. Veel discussie over of het om een demo gaat of niet. Maar er zijn al veel beelden gelekt. Alle fans zijn verdeeld in mensen die wel of juist geen spoilers willen.

En jij?

Ik heb alles gekeken. De hype is alleen maar groter geworden. Random springende ananassen die je aanvallen. Vliegende koe-achtige aliens. Diepe oceanen. Machtig grote grotten en ondergrondse stelsels. Je gaat zoveel epische shit tegenkomen. Dingen die niemand anders gaat zien. En daarom wordt die reis zo motherslapping gruwelijk.

En wat nou als het gaat tegenvallen? Kan dat?

Hou je bek. Kan niet. Wordt gewoon vetste spel ooit. Dus.

Maar wat zijn jouw argumenten daarvoor dan precies?

Hier, kijk maar. Bek houden. Aanschouwen. Huilen. Kopen. Spelen. Nooit meer neuken. Maar wel ruimtereizen en een uitkering trekken. Fuck yes. 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar