BNNVARA
Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Welke tradities hebben ze in andere landen op nieuwjaarsdag?

1 jan 2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
391 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2018-01-02-om-08.50.32

Oliebollen, appelflappen en misschien zelfs een nieuwjaarsduik: zo ziet nieuwsjaar er in Nederland vaak uit. Maar hoe doen ze dat in andere landen?

Rusland: Duik

bryan-rodriguez-BckdUV5HFlc-unsplash

Vind je de nieuwjaarsduik in Nederland al heftig? Dan ken je de ijsduikers van Siberië nog niet! Hier planten ze een versierd boompje onder het ijs. Ja, je leest het goed. Sommigen plakken er een onderwaterdansje achteraan. Rrrrespect!

Turkije: Zout

francesco-alberti-xrmEghl7aHo-unsplash

Bel je op nieuwjaarsdag in Turkije bij iemand aan? Bereid je voor op een lading zout als men opendoet. Niet omdat het buiten glad is, maar omdat het zout strooien vrede en geluk brengt voor het gezin, het bedrijf en in de liefde!

Spanje: Druiven

nacho-dominguez-argenta-cCVzi_mKovs-unsplash

Terwijl wij om twaalf uur champagne open knallen, eten de Spanjaarden twaalf druiven. Bij elke klokslag één. Dat zijn dus twaalf druiven in twaalf seconden. Lukt dat? Dan heb je gegarandeerd geluk in het nieuwe jaar!

Filipijnen: Cirkels

shyam-uCOZHr4C0nc-unsplash

Op de Filipijnen zijn ronde vormen heilig. Ze wijzen op een afgeronde cyclus en dat brengt geluk. Oud en nieuw staat daarom in het teken van cirkels. Filipino’s eten dan rond fruit, dragen kleren met stippen en om het af te ronden gooien ze muntjes in een ronde pan.

Estland: Eten

matheus-frade-Wkx0LWok0tc-unsplash

Bij feestdagen hoort eten. Heel veel eten. Zo denken ze in Estland ook. Tijdens Nieuwjaar eten ze zeven, negen of twaalf keer op een dag. Want dat zijn geluksgetallen. Hoe hoger het geluksgetal (dus hoe meer je eet), hoe hoger je geluk. Lees: schaften geblazen!

Griekenland: uien

pexels-karolina-grabowska-4197445

De Grieken hebben iets met uien. Ze hangen deze boven de voordeur tijdens de jaarwisseling. Niet om Dracula-achtige monsters te verjagen… nee ze brengen geluk en voorspoed! Voor een versterkt gelukseffect maken ouders hun kinderen op nieuwjaarsdag op een bizarre manier wakker: door met ’n ui op hun hoofd te tikken.

Zuid-Afrika: Meubels

ed-robertson-sZBP7FkgBs4-unsplash

In Johannesburg smeet men jarenlang oude meubels uit het raam. Om klokslag 12 uur om precies te zijn. Waarom? Iets met een opgeruimde nieuwe start. Televisies, boekenkasten, stoelen... Alles ging over de reling! Totdat er iemand onder een vliegende koelkast kwam. Toen werd de traditie verboden.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

Thomas2576
Thomas257610 jan 2022 - 6:40

Thanks for sharing, I am very impressed with your post.

6 jan 2022 - 6:52

De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels.

6 jan 2022 - 6:52

De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels.

6 jan 2022 - 6:52

De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels.