Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Voor vrijheid, vooruitgang en verandering

Sahil Amar Aïssa en zijn team van Make Holland Great Again wagen zich aan nieuwe missies om ons land wat mooier te maken. Iedere woensdag om 20:20 op NPO3.

Nederland O Nederland | Koos

10 mrt 2017
  •  
leestijd 2 minuten
koos1
Op 15 maart gaat Nederland weer naar de stembus! Maar… Wie is/zijn Nederland? In de portretserie Nederland O Nederland ging fotograaf Marieke van der Velden bij allerlei soorten Nederlanders op de koffie, en stelde hen vragen als ‘Wat heb je nodig van de maatschappij?’, ‘Wat draag je bij?’, en ‘Wat zou jíj veranderen als je de baas van Nederland was?’. Die koffietjes leverden boven alles uitzonderlijk mooie foto’s met bijbehorende verhalen op. Vandaag is het tijd voor: 

KOOS (Appingedam)

Wiens huis langzaam scheefzakt door de gaswinning in Noord-Oost Groningen.
“Als men het grote geld ruikt, dan verdampen de principes,” zegt Koos terwijl hij de koffie inschenkt. Aan de hand van een touwtje dat bij de muur hangt laat hij me zien hoe schuin de muur van zijn huis staat. Terwijl het gewonnen gas onze staatskas meer dan 250 miljard euro heeft opgeleverd, kreeg Koos een verzekeringsadviseur aan tafel die zei dat hij misschien beter aan de andere kant van het huis zou kunnen gaan slapen omdat dat veiliger zou zijn. “Ik zou willen dat álle Nederlanders solidair met ons zijn,” zegt hij, “want de inkomsten zijn besteed aan infrastructuur, sociale zekerheid en veiligheid voor iedereen.” Als hij de baas van Nederland zou zijn dan zou hij Groningers dezelfde rechten geven als de rest van Nederland, geen gelul. Zonder trage procedures en geneuzel.
Diep onder de indruk verlaat ik Appingedam weer. Her en der in het landschap zie ik huizen die compleet gestut worden. "Niemand kan het zich voorstellen wat het psychisch met mensen doet om in deze onzekerheid en angst te moeten leven,” zei Koos, “bedrijven gaan failliet, relaties kapot en huizen zijn onverkoopbaar.” Dat zinnetje blijft door m’n hoofd spoken en ik voel me beschaamd dat ik hier zo weinig aandacht aan heb gegeven in de laatste jaren.
Want het is niet alleen de overheid, maar ook wijzelf, de Nederlanders, die het allemaal zonder protest laten gebeuren.
Lees hier zijn hele verhaal.

Meer portretten uit deze serie zien? Kijk dan hier.

Dit artikel is deel 2 in een zevendelige serie in aanloop naar de verkiezingen. Meer foto’s en verhalen uit Nederland O Nederland vind je op www.nederlandonederland.nl. Meer informatie over Marieke van der Velden vind je op www.mariekevandervelden.com.