Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Voor vrijheid, vooruitgang en verandering

Sahil Amar Aïssa en zijn team van Make Holland Great Again wagen zich aan nieuwe missies om ons land wat mooier te maken. Iedere woensdag om 20:20 op NPO3.

Nederland O Nederland | Ineke

12 mrt 2017
  •  
leestijd 1 minuten
ineke1
Op 15 maart gaat Nederland weer naar de stembus! Maar… Wie is/zijn Nederland? In de portretserie Nederland O Nederland ging fotograaf Marieke van der Velden bij allerlei soorten Nederlanders op de koffie, en stelde hen vragen als ‘Wat heb je nodig van de maatschappij?’, ‘Wat draag je bij?’, en ‘Wat zou jíj veranderen als je de baas van Nederland was?’. Die koffietjes leverden boven alles uitzonderlijk mooie foto’s met bijbehorende verhalen op. Vandaag is het tijd voor: 

INEKE (Urk)

Die geboren en getogen is op Urk en de mooiste Urker kleding naait.
"Ik ben trots op ons Urker vrouwen,” zegt Ineke terwijl ze de macaroni op mijn bord schept. “Wij zijn schoon en netjes, we koken en we wassen, regelen alle dingen zelf wanneer onze mannen op zee zijn, ja, we zijn hele harde werkers.” Urkers hebben een eigen cultuur, het is een gemeenschap op zich. "Als je er een hek omheen zou zetten en alles binnen Urk zou kunnen doen, dan zouden de meeste Urkers dat prima vinden." Zelf draagt ze haar steentje bij door één keer per week te koken bij het Leger des Heils. Als ze de baas zou zijn van Nederland dan zou ze voor heel Nederland de zondagsrust verplichten. "De Bijbel zegt: zondag is voor jullie, jullie niet voor de zondag,” legt ze uit.  “ De zevende dag is de dag des Here. En dan hebben we ook veel minder burn-outs.”
Lees hier haar hele verhaal.
Ineke nederland o nederland

Meer portretten uit deze serie zien? Kijk dan hier.

Dit artikel is deel 4 in een zevendelige serie in aanloop naar de verkiezingen. Meer foto’s en verhalen uit Nederland O Nederland vind je op www.nederlandonederland.nl. Meer informatie over Marieke van der Velden vind je op www.mariekevandervelden.com.