Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Voor vrijheid, vooruitgang en verandering

Sahil Amar Aïssa en zijn team van Make Holland Great Again wagen zich aan nieuwe missies om ons land wat mooier te maken. Iedere woensdag om 20:20 op NPO3.

Nederland O Nederland | Halwa

13 mrt 2017
  •  
leestijd 2 minuten
halwa1
Op 15 maart gaat Nederland weer naar de stembus! Maar… Wie is/zijn Nederland? In de portretserie Nederland O Nederland ging fotograaf Marieke van der Velden bij allerlei soorten Nederlanders op de koffie, en stelde hen vragen als ‘Wat heb je nodig van de maatschappij?’, ‘Wat draag je bij?’, en ‘Wat zou jíj veranderen als je de baas van Nederland was?’. Die koffietjes leverden boven alles uitzonderlijk mooie foto’s met bijbehorende verhalen op. Vandaag is het tijd voor: 

HALWA (Veenhuizen)

Die acht jaar geleden van Somalië naar Nederland vluchtte.
“Soms mis ik mijn kledingzaak in Mogadishu nog steeds,” vertelt Halwa terwijl ze de thee inschenkt. Maar de oorlog liet haar geen andere keuze dan te vluchten. “Toen ik in de problemen kwam, was Nederland er voor mij,” zegt ze. Haar zoon volgt nu een opleiding business management op het MBO en is drie dagen in de week autokoerier. Zelf maakt ze vier dagen in de week de basisschool van Veenhuizen schoon. Maar als ze echt haar droom zou kunnen volgen, dan zou ze zakenvrouw willen zijn in kleding of stylingproducten. "Somaliërs zijn heel goed in business,” legt ze me trots uit, “China, Thailand, India en Dubai, je vindt ze overal.” Als ze de baas zou zijn van Nederland dan zou ze het openbaar vervoer verbeteren in de kleine gemeenten zoals in Veenhuizen, en zou ze zorgen voor een beleid voor meer vers vlees. “In Somalië aten we elke dag echt vers vlees, maar hier kun je bijna alleen voorverpakt vlees kopen uit de koeling van een supermarkt.”
Lees hier haar hele verhaal.

Meer portretten uit deze serie zien? Kijk dan hier.

Dit artikel is deel 5 in een zevendelige serie in aanloop naar de verkiezingen. Meer foto’s en verhalen uit Nederland O Nederland vind je op www.nederlandonederland.nl. Meer informatie over Marieke van der Velden vind je op www.mariekevandervelden.com.