Sfeerfoto van BNNVARA
BNNVARA

BNNVARA

Vóór vooruitgang, vrijheid en verandering

We denken dat het beter kan: open, gelijkwaardig en rechtvaardig. Dit bereiken we niet alleen, dus sluit jij je aan? Of kom naar het BNNVARA Festival!

Namen van vermoedelijke daders MH17 genoemd

7 mrt 2018
  •  
leestijd 1 minuut
De Oekraïense geheime dienst heeft een groep van zeven mensen geïdentificeerd die betrokken was bij het neerhalen van vlucht MH17. Het gaat onder meer om de Russische officieren Igor Girkin, Sergey Dubinsky en Nikolai Tkachev. Zij waren niet de bemanning van de BUK-raketinstallatie, maar voerden het commando over de gewapende opstand en speelden een logistieke rol bij het binnenhalen van de installatie uit Rusland. Het Joint Investigation Team is gevraagd deze groep als verdachte aan te wijzen.Dat zeggen voormalige topmensen van de Oekraïense geheime dienst in Zembla.
De geheime dienst SBU leverde veel onderzoeksmateriaal, waaronder 150.000 telefoontaps aan het Joint Investigation Team (JIT), dat onder leiding van het Nederlandse Openbaar Ministerie de zaak onderzoekt. Zembla sprak met de chef van de dienst, Valentyn Nalyvaichenko, ten tijde van de crash van MH17 en met Vasyl Vovk, die Hoofd Onderzoek van de SBU was.
Valentyn Nalyvaichenko vertelt aan Zembla: “Wij hebben strafrechtelijk onderzoek gedaan naar oorlogsmisdrijven van onder meer Girkin, Plotnitsky, Dubinsky, Tkachev en het hoofd van de Russische grensbewaking. Ook vanwege MH17. We hebben de daders geïdentificeerd. We weten wie het zijn en ook het JIT kent alle namen."

ZEMBLA - 'Jacht op de MH17 daders' is woensdag 7 maart om 21:15 te zien bij op NPO2

Sfeerbeeld BNNVARA programma's