NPO
Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Wij zijn voor

Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook? Samen zetten we dingen in beweging. Sluit je aan bij BNNVARA.

Na 1500 mannen heeft Amsterdam nu een vrouwelijke burgemeester

28 jun 2018
  •  
leestijd 2 minuten
femke1
In onze rubriek Daglicht belichten we kort opvallende gebeurtenissen uit het nieuws. Zonder vooroordelen, maar wel altijd met een knipoog.  
Na zo’n 1500 mannelijke burgemeesters, 2 sollicitatierondes en in totaal 114 sollicitanten is het dan eindelijk zo ver – Amsterdam heeft voor het eerst in de geschiedenis een burgemeester zonder piemel. De keus van de vertrouwenscommissie en de Amsterdamse gemeenteraad is gevallen op Femke Halsema, voormalig lijsttrekker van GroenLinks. Deze partij werd in maart de grootste partij bij de gemeenteraadsverkiezingen van Amsterdam. 
Na een Hillary Clintonesque mysterie omtrent Halsema’s sollicitatie werd uiteindelijk duidelijk dat ze een van de meest voorname kandidaten op de lijst vormde. Er wordt met de keus voor Halsema automatisch een nieuwe richting ingeslagen – sinds 1946 is de burgemeester van Amsterdam altijd een PvdA-lid geweest, op Jozias van Aartsen als waarnemend burgemeester voor de VVD na. Daarnaast is de Amsterdamse burgemeester dus sinds 1343 altijd een man geweest.
En ja - het is natuurlijk vooral belangrijk dat er iemand gekozen wordt die geschikt is en ja - de komst van Femke roept ook wat weerstand op wegens haar gebrek aan bestuurlijke ervaring. En toch is dit een historisch moment in de geschiedenis van onze hoofdstad te noemen. Een vrouw! Daar mogen we toch wel even voor juichen. Vergeet namelijk ook niet dat een andere populaire gegadigde Carolien Gehrels van de PvdA was – ook een vrouw – en er tijdens de tweede sollicitatieronde slechts 16 vrouwen solliciteerden. Van de 85 sollicitanten, dus. Go vrouwen!
Halsema heeft ruime politieke ervaring en is een Amsterdammer. Dat maakt haar dus, naast een vrouw, op papier simpelweg een geschikte kandidaat. Hoe ze het gaat doen zal de tijd leren. Halsema zal zich eerst flink zal moeten bewijzen, meer dan haar voorgangers - misschien wel juist omdát ze borsten en een vagina heeft. Maar wat je ook van Halsema vindt, de teller voor het burgemeesterschap man/vrouw staat nu op (iets meer dan) 1500 tegen 1.
En dat mogen we best een big deal vinden.
Nu Amsterdam een vrouwelijke burgemeester heeft, is het misschien ook wel tijd voor een vrouwelijke voetbalcommentator. Oifik betoogt in deze column waarom. 

Meer over:

, ,