NPO
Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Wij zijn voor

Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook? Samen zetten we dingen in beweging. Sluit je aan bij BNNVARA.

MH17: 2 jaar later

17 jul 2016
  •  
leestijd 1 minuten
MH17-fotoklein
Eén luchtdoelraket betekende het einde van heel veel levens, en het begin van heel veel leed voor de nabestaanden. Wat betekent het als je geliefde omkomt bij een gebeurtenis waar heel het land van onder de indruk is, dat je zoveel lotgenoten hebt en je getroost wordt door het koningspaar en de premier?
In ‘MH17: Het verdriet van Nederland’ portretteerde Michel van Erp de nabestaanden van drie omgekomen gezinnen, de terugkeer van de stoffelijke overschotten en ceremonies die daarop volgden.

Straffeloos

In totaal lieten 298 mensen het leven die dag. Dan rijst de vraag: hoe kan dit gebeuren? Het onderzoek van de crash verliep uiterst moeizaam. De brokstukken lagen verspreid over een grote oppervlakte, in een gebied waar pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger elkaar om de haverklap beschoten.
Dankzij het onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid kwamen er antwoorden: het vliegtuig is neergehaald door een BUK raket, vanuit grondgebied dat op dat moment in handen was van de separatisten. Tot op de dag van vandaag is de verantwoordelijke voor de ramp nog niet berecht.

Kijk de indrukwekkende documentaire hier terug: