BNNVARA
Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Met deze spelletjes overleefde je de autoreis naar vakantie

24 jul 2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
autovakantie
Daar zat je dan. Tussen je broertje en zusje op de achterbank. Paps achter het stuur. Mams aan het struggelen met de wegenkaart van Frankrijk. De trui van je vader aan het raam geklemd als een soort van geïmproviseerde zonnewering. Was het gezellig? Zeker niet. En na een paar uur in de veel te warme auto, vijf CD’s op je discman en twintig potjes Snake op je moeders telefoon verder was je er echt he-le-maal klaar mee. ‘Mamaaaaa, ik verveel me!’ Gelukkig had je moeder al haar vakantieblaadjes van tevoren goed doorgebladerd. Op zoek naar tips om de kinders bezig te houden. En dus kwam ze altijd met deze spelletjes.

#1 Wie ben ik?

Eén iemand bedenkt een persoon. De rest mag raden wie dit is door vragen te stellen waar alleen met ja of nee op geantwoord mag worden. Degene die het als eerste raadt, wint en mag de volgende persoon bedenken. Uren vermaak.

#2 Fileflirten, maar dan anders

In de file naar zoveel mogelijk mensen zwaaien. Wat best ongemakkelijk was als ze niet terugzwaaiden. Vooral als je er later in de file dan ineens weer naast stond. Maar je kreeg punten als iemand wél terugzwaaide. En bonuspunten als je een gekke bek durfde te trekken. #boefje

#3 Woordenslang

Iemand begint met een woord. En met de laatste letter daarvan maakt de volgende een nieuw woord. Lekker je broertjes en zusjes pesten door iets te kiezen dat eindigt op een X.

#4 Ik ga op vakantie en neem mee…

Deze heeft iedereen gespeeld. En het resulteerde eigenlijk altijd in ruzie op de achterbank. Omdat je graag beter wilde zijn dan je grote broer. En je het niet kon hebben als dat niet lukte.   

#5 Woorden maken met nummerborden

Letters verzamelen op nummerborden en er woorden mee maken. Of een wedstrijdje wie als eerste het hele alfabet heeft gezien op nummerborden op auto’s om je heen. Kon je ook makkelijk vals mee spelen trouwens.

#6 Tunnelspel

Dit was een slimme van die ouders van je. “Elke keer als we door een tunnel rijden moeten we allemaal stil zijn. Totdat we aan het einde zijn.” Rustttt.

#7 Wie ziet de eerste…?

“Wie als eerste een Italiaans nummerbord ziet!” Uuuren achter elkaar. Totdat je vader gek werd van het geschreeuw en je weer door je oordoppen naar een luisterboek moest luisteren.

#8 Geen ja, geen nee

Het spel dat je ouders vroeger luisterden op de radio. Gewoon een gesprekje voeren. En als je ‘ja’ of ‘nee’ zei was je af.

#9 Noem eens tien…

“Noem tien landen in Europa.” “Noem tien woorden in het Spaans.” Zo ging de tijd een stuk sneller. En konden je ouders gelijk even testen of je wel goed je best had gedaan het afgelopen jaar.

#10 Raamstickers

In geval van nood had je moeder nog wel ergens een pakje raamstickers. Van die boerderijdieren in het blauw, geel, groen en rood.
En dat allemaal zodat jij weer even stil was. Niet de hele tijd riep dat je nu echt moet plassen. Dat je wagenziek bent. Of zin hebt in een snoepje. En zodat je niet om de 5 minuten vroeg hoe ver het nog naar de camping was.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar