NPO
Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Wij zijn voor

Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook? Samen zetten we dingen in beweging. Sluit je aan bij BNNVARA.

Lobby in de Europese Unie

9 okt 2016
  •  
leestijd 2 minuten
Lobby EU klein
Geld is niet gratis. Om dus een enigszins objectief beeld te krijgen van de invloed van groepen die proberen het beleid van de Europese Unie te beïnvloeden, is de hoeveelheid geld die belangengroeperingen investeren in hun lobby een goed uitgangspunt.

Wie betaalt, bepaalt

In 2011 werd een register opgezet voor lobbyisten die actief zijn bij het Europese Parlement en de Europese Commissie. Het aanmelden van activiteiten hier is vrijwillig, dus het is goed mogelijk dat bepaalde partijen zich niet houden aan deze vrijwillige overeenkomst.
Problemen met een dergelijk vrijwillig register zie je bijvoorbeeld met megabankier Goldman Sachs, die slechts een fractie van de daadwerkelijke uitgaven aangeeft in het register. Of advocaten en consultancy organisaties, die wel aangeven dat ze miljoenen uitgeven, maar niet willen vertellen wie ze vertegenwoordigen.

Uitgesproken 2010: Het thema speelt nogal een tijdje

De grootste Nederland lobbyist

Met dat in het achterhoofd is het misschien minder verrassend dat de grootste Nederlandse lobbyist, volgens dit register, een partij is die zich bezighoudt met de goede zaak: een betere en efficiëntere ontwikkelingssamenwerking. Ze gaven meer dan 6 miljoen euro uit in 2015.
Op de tweede plek staat een partij die je misschien wel hoger verwacht: Shell met 4,5 miljoen euro. Gevolgd door een wat opmerkelijkere partij: stichting Cinekid, die zich sterk maakt voor mediaproducties gericht op kinderen.

Toegang in plaats van geld

Een andere manier om dit register te gebruiken is door te kijken naar de ‘geaccrediteerde lobbyisten,’ dit zijn personen die in bezit zijn van een pasje om vrij rond te lopen tussen de Europarlementariërs. Deze mensen zijn dus goede bekenden van beleidsmakers in de gangen rondom de parlementszaal.
Op de eerste plaats staat een wapenproducent
In het rijtje met de meeste ‘pasjes’ komt Airbus Group naar boven als belangrijkste Nederlandse partij. Airbus is natuurlijk bekend van de vliegtuigen waar je mee naar Gran Canaria vliegt, maar dit bedrijf produceert ook oorlogstuig, zoals drones en helikopters. Plek twee en drie worden ingenomen door groep milieustrijders (European Climate Foundation) en ‘AMBER Alert,’ die we kennen als een systeem om kinderen die kwijt zijn geraakt op te sporen.

Transparantie

Het register zoals het nu bestaat is een leuke eerste stap, maar na vijf jaar zou je verwachten dat als Europa echt transparant wilt zijn naar hun bevolking, ze met iets meer komen dan een vrijwillige opgave van gemaakte kosten. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat de partijen die het meeste belang hebben om uit zo’n lijst te blijven, het minst zichtbaar worden.
Rambam maakte in 2013 een briljante aflevering over de Haagse lobby.