NPO
Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Wij zijn voor

Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook? Samen zetten we dingen in beweging. Sluit je aan bij BNNVARA.

Leidens ontzet en een prakje met vlees

3 okt 2016
  •  
leestijd 1 minuten
leidens ontzet
Van oktober 1573 tot en met maart 1574 was Leiden al bezet geweest door de Spanjaarden. En op 26 mei kwamen ze weer terug. Vier maanden lang wisten ze de stad te belegeren. Maar de Leidenaren gaven zich niet over. Langzaam raakte het voedsel op en stierven ze bij bosjes. Volgens de legende zou de burgermeester zijn eigen arm hebben aangeboden als eten aan de hongerige bevolking.
Dankzij een geniale zet van Willem van Oranje, het doorbreken van de dijken, konden de Watergeuzen met hun platte boten tot aan de stad komen en de Spanjaarden verdrijven. Midden in de nacht stortte een deel van de stadsmuur in. Bang voor het water en de Watergeuzen vluchtten de Spanjaarden. Het kleine jongetje Cornelis Joppensz. ontdekte hun vertrek als eerste, en daarbij ook het eten dat ze achter hadden gelaten: een pot met uien, wortel, pastinaak en vlees: hutspot!
Wij kennen hutspot natuurlijk met aardappel, maar in 1574 waren die helemaal nog niet uit Amerika overgewaaid. Bovendien is pastinaak veel gezonder.

Hier even een receptje, zodat je samen met de Leidenaren hun ontzet kan vieren:

Ook in Groen Licht vind je elke uitzending een groen recept. Nog meer gezonde recepten? Check deze van Vetjebol eens!