Lang leve de kutkoning

  •    •  
11-04-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
121 keer bekeken
  •  
WhatsApp Image 2018-04-11 at 13.50.32
Hoera! De Tweede Kamer heeft afgelopen dinsdag ingestemd met het voorstel van D66-Kamerlid Kees Verhoeven om het verbod op majesteitsschennis af te schaffen. Het beledigen van de koning valt vanaf nu in dezelfde categorie als het beledigen van ambtenaren . Prachtig. Een ware overwinning voor vrij Nederland. Maar boven alles hoort er één iemand in het bijzonder heel blij te zijn met deze afschaffing, en dat is koning Willem ‘motherfucking’ Alexander himself! En ik ga je vertellen waarom.
Ik kan het mij nog erg goed herinneren: 17 april 2013, een media-samenwerking die zijn weerga niet kent. Een unieke collab tussen NOS en RTL. Rick Nieman en Mariëlle Tweebeeke interviewden Willem-Alexander, toen nog kroonprins, en Maxima, toen nog prinses met mooie benen, kort voor hun entree in het rijk der goden. Het interview bood een kijkje in de ziel van het koninklijk paar. En met name in die van Willem-Alexander. De toenmalige kroonprins gaf onder meer aan een man van het volk te willen zijn als hij eenmaal op de troon zit. Ik vond dat best wel tof om te zien, zelfs al was het interview niet heel erg spontaan. Maar ja, wat wil je ook als er vijftig voorlichters en driehonderd bewakers meekeken en er een tank buiten paraat stond? In ieder geval viel het streven van de beste man goed in de smaak: hij kreeg hij al snel de naam ‘Prins Pils’, of de inmiddels mega-bekende alias ‘Willy’. Helemaal mooi. Echt waar. Maar om ook echt een vorst van het volk te zijn, is het belangrijk dat rest van het land daarin meegaat. En dus ook de wet.
Er verandert een hoop: in de huidige wetgeving is het zo dat als je – ik noem maar wat – ‘fuck de koning’ roept je een enkele reis kan krijgen naar de gevangenis. Maximaal vijf jaar. Maar nu de beste man op dit punt in het rijtje van ambtenaren en publiekshelden valt, staat er vier maanden celstraf op. Ter vergelijking: het beledigen van normale stervelingen kan je drie maanden cel opleveren.
Maar de zon kan natuurlijk niet schijnen zonder dat er een paar mensen zeiken dat het te warm is. Vaak zijn dat ook dezelfde mensen die eisen de manager te spreken in een restaurant omdat de knoflooksaus te heet was. Want daar waren de ChristenUnie (CU), SGP, DENK en het CDA. Zij stellen met droge ogen dat de wet afdoet aan de bijzondere rol die het koningschap heeft in ons parlementair stelsel. Prima teksten. Maar tijden veranderen, en daarmee ook de manier waarop het volk omgaat met de politiek of het koningshuis. Zo’n wet is in de Nederland – wat geroemd wordt om haar vrijheden - niets anders dan een ontstoken blindedarm.
Betekent dit dat men nu vrij spel heeft? Barst men los, en gaan wij binnen de kortste keren ‘fuck de koning’ horen in rapteksten? Ik denk het niet. Persoonlijk denk ik dat de koning en zijn leger van voorlichters zich er heel goed van bewust waren dat de woorden die hij uitsprak op die bewuste 17 april 2013 nog jaren zouden echoën. Daar heb ik enorm veel respect voor. En misschien jij ook wel. Het resultaat daarvan is een steeds grotere weerstand tegen de wet op majesteitsschennis, wat bijna vijf jaar later heeft geleid tot een vrij ingrijpende blindedarm-operatie.
Bedankt, Kees Verhoeven, en leve de kutkoning!
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar