Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Voor vrijheid, vooruitgang en verandering

Sahil Amar Aïssa en zijn team van Make Holland Great Again wagen zich aan nieuwe missies om ons land wat mooier te maken. Iedere woensdag om 20:20 op NPO3.

Koen Weijland | Digitale voetbaltrots in bange dagen

5 sep 2017
  •  
leestijd 4 minuten
Schermafbeelding 2017-09-05 om 08.59.22

FIFA-liefhebbers! In voetballand valt er van onze Oranje Leeuwen momenteel weinig te genieten. Des te meer hebben we nu de hoop gevestigd dat onze digitale leeuw; Koen Weijland dit jaar weer de troon gaat bestijgen. Om te vieren dat deze maand FIFA 18 uitkomt, spraken wij met ons Neêrlands trots. Laten we deze kerel eens het vuur aan de schenen leggen met tien vragen over fame, vrouwen en natuurlijk FIFA.

1. Heb je wel eens iets kapot gemaakt nadat je hebt verloren met FIFA?

Bij vriendschappelijke potten niet, maar bij belangrijke wedstrijden kan ik behoorlijk gefrustreerd raken. Tegenwoordig stream ik live tijdens het spelen en dan moet ik mij wel inhouden. Ook omdat ik Ajax vertegenwoordig en ik de club niet slecht in het nieuws wil brengen. Het woord “FACK” wil ik nog wel eens gebruiken. Vorige maand heb ik nog een officiële waarschuwing gekregen tijdens een WK. Omdat ik in de laatste minuut 2-2 maakte tegen nota bene Feyenoord en vervolgens schreeuwde: "YES MAN! Eindelijk zit ie erin! Facking hel man!" Die Engelsen konden het echt niet waarderen haha. Het WK werd gehouden in Londen en live uitgezonden op SKY Sports maar gelukkig bleef het bij een waarschuwing.

2. Playstation of Xbox?

Ik ben een echte Playstation-jongen. Ik heb mijn hele leven op een Playstation gespeeld. Vorig jaar speelde ik wel een paar belangrijke toernooien voor Ajax op een Xbox. Dit omdat EA Sports toen een samenwerking met Microsoft had. Maar nu ga ik weer terug naar een Playstation, ik blijf een Playstation-er. Neemt niet weg dat ik met veel liefde op een Xbox heb gespeeld hoor.

3. Wat zijn je verwachtingen van FIFA 18?

Ik heb het spel gespeeld in Parijs. Het beviel mij goed, maar ze zijn nu alweer 2 maanden verder met ontwikkelen en finetunen, dus moeilijk te zeggen waar ze nu staan. Wel is het zo dat FIFA elk jaar wat beter wordt. EA Sports heeft er duidelijk voor gekozen om het spel elk jaar realistischer te maken.

4. Ben je zelf ook zo goed met ballen?

Haha, moet ik hier een politiek correct antwoord op geven? Tweede klasse is het hoogste wat ik heb gespeeld. Ik ben echt niet slecht, maar ook echt niet goed. Gewoon doorsnee.

5. Heb je wel eens iemand versierd door te zeggen dat je FIFA-kampioen bent?

Nee, nee echt niet, sterker nog ik ben natuurlijk al hiermee bezig sinds FIFA 10. Toen mocht ik voor het eerst naar Zuid-Korea. Ik hoor dus al zeven/acht jaar dat mensen mij herkennen in de stad, of vroeger in Arnhem zelfs. “Hé Koen, hoe is het met FIFA” nou daar word je helemaal gek van op een gegeven moment. In plaats van dat mensen vragen hoe het met je is, krijg ik te horen: “Hoe is het met FIFA?!”. Ik ben er wel klaar mee om het alleen maar over FIFA te hebben.

6. Is een draft date de garantie tot seks?

(Koen houdt op zijn YouTube kanaal een challenge waarbij hij vier keer op rij een wedstrijd moet winnen. Hierna mag hij op date met een chick die met hem mee kijkt)  
Er is wel eens wat gebeurd ja. Nee, ja kijk, ik denk dat ik ongeveer twintig van die draft dates heb gehad. Dus het zou eigenlijk gek zijn als daardoor niet iets is gebeurd. Ik krijg eigenlijk een vrijbrief om een uur lang die meisjes een beetje te hitten. En het praten is nooit een probleem geweest bij mij.

7. Kies je de meisjes zelf uit?

Uhm soms, er waren zelfs ook meisjes die ik zelf kende waarvan ik wist dat ze het heel leuk vonden om dit te doen. Ook zijn er mensen op kantoor die via via aan meisjes kwamen. Of soms boden de meisjes zich zelf ook aan, dat gebeurt ook heel vaak. Dan zien ze de draft date bijvoorbeeld op YouTube en dan benaderen ze mij op Instagram met de vraag om mee te doen aan een draft date. Ik check daarna of ze er een beetje oké uit zien. En dan nodig ik ze uit. Het is toch een klein beetje vleeskeuring.

8. Hoe is het balletje gaan rollen?

Het begon toen ik 6 was. December 1998 kregen we FIFA 99 met sinterklaas en dat heb ik helemaal grijs gespeeld. Het was nog een FIFA dat je met een toetsenbord moest spelen op een PC. Je had daarbij nog niet eens de carrière modus, laat staan online etc. Jaren later kocht ik FIFA 09 voor op de Playstation 3, daar kon je online spelen. Toen zag ik de wereld ranglijsten en daar wilde ik per se tussenkomen. Toen ben ik echt verslaafd geraakt aan FIFA. Een jaar later kwamen mijn vrienden erachter dat er FIFA-toernooien waren. Ik weet nog goed dat we voor het eerst naar Den Haag reden naar een toernooi. Je wint wat toernooien, je wint wat geld, je hoort dat er een EK is en dan word je Nederlands kampioen en mag je naar Zuid-Korea. Zo is het digitale balletje gaan rollen.

9. Is E-Sport een echte sport volgens jou?

Dit is een vraag die mensen vaak stellen. Ik vind het zeker een echte sport omdat een sport voor mij niet het criterium moet hebben dat je fysiek bezig moet zijn. Ik vind het niets minder dan darts, curling of schaken. Ik weet zeker dat als je daar een keer naar toe gaat dat je denkt “Wow, dit is echt topsport”. Hoe mensen daar mentaal mee bezig zijn en strategische voorbereidingen houden is waanzinnig. Ik snap de kritiek. Het is niet goed om kinderen aan te sporen om constant achter een scherm te zitten. Dat is ook iets waar ik heel erg bewust mee bezig ben. Zeker door zelf ook heel veel gewoon te sporten. Dat probeer ik ook uit te stralen, dat hun school en studie belangrijker zijn. Je zult mij nooit horen zeggen dat je tien uur per dag moet spelen om de beste te worden. Dat vind ik echt belangrijk en Ajax ook. Als wij dingen voor kinderen organiseren, zorgen wij er altijd voor dat er een echt voetbal element in zit. Ze zullen nooit alleen FIFA spelen.

10. Hoe zie je de toekomst voor jezelf?

Ik verwacht dat ik nog een aantal jaren bij Ajax in deze rol zou zitten. In ieder geval dit seizoen. Misschien nog wel wat jaren erbij. Maar op de langere termijn focus ik mij vooral op presenteren. Er spelen al wat dingetjes, er is al een kans dat ik volgend jaar te zien ben op tv met een klein dingetje. Bij Ajax presenteren zou natuurlijk top zijn.
Interview afgenomen door: IJsbrand ter Horst en Piotr Szymczyk