Sfeerfoto van BNNVARA
BNNVARA
Wij zijn voor eerlijke huurprijzen en helpen je in de strijd.

Klonen: wens of waanzin?

21-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
318 keer bekeken
  •  
schaap
In 1996 kwam het eerste zoogdier ter wereld dat gekloond is met cellen van een volwassen dier: het schaap Dolly. Dolly werd geboren in Schotland en ging na 6 jaar ook weer dood aan vroegtijdige artritis. Waarschijnlijk omdat de gebruikte cellen überhaupt al een beetje stuk waren.
Daarna werd het eigenlijk best stil rondom klonen. Waarschijnlijk omdat het een ding is waar mensen iets van vinden. Dus dan gaan Sophie Hilbrand en Bas Haring op pad om de stoflaag van het hele kloonverhaal af te blazen. En dan met de documentairereeks ‘Klonen: wens of waanzin’.
Filosoof Bas Haring heeft geprobeerd om klonen op een zakelijke manier te benaderen. “Bij Sophie merkte ik inderdaad dat ze het wat meer veroordeelde”, aldus Bas. Hij vindt namelijk dat er ook voordelen kunnen kleven aan klonen. En dat komt voornamelijk omdat klonen draait om het behouden van fysieke eigenschappen. Best logisch. Want als een snel paard ketst met een sloom paard, krijg je een medium paard. Wat onhandig is als je een vet snel paard wil. Dus dan kloon je dat snelle paard. Want dan heb je nóg een snel paard. 
Dat dachten ze in Zuid-Korea blijkbaar ook. Daar zit namelijk een bedrijf dat huisdieren kloont. Ergens in een klein kantoorpand halverwege een woonwijk. Bas was vooral verbaasd over hoe makkelijk dat eigenlijk werkt. “Het idee is dat je een levende cel inbrengt in een draagmoeder. Dus als je een kloon van je hond wil, hoef je alleen een stukje weefsel van je hond naar Zuid-Korea op te sturen.” Ja. Dit kan dus. Dus als je een knakworsthond hebt die Jopie heet en je wil nog een Jopie, dan kan dat nu dus.
Dat betekent niet meteen dat dit ook werkt met mensen. Stel, iemand in je omgeving overlijdt. Dan kan je diegene in theorie laten klonen. Maar dat is vet awkward. Want dan wordt die persoon dus opnieuw geboren. En als je bijvoorbeeld je vader hebt gekloond, is het best raar als je dan z’n poepluiers moet gaan verschonen. En bovendien is het niet dezelfde persoon. Het is alleen dezelfde klomp vlees, hetzelfde lichaam. 
Het is overigens niet helemaal de bedoeling van Sophie en Bas om ervoor te zorgen dat klonen geaccepteerd wordt. Het gaat er vooral om dat mensen gaan nadenken. En niet alleen maar afgaan op hun onderbuikgevoel of vooroordeel.
Klonen: wens of waanzin? Vanaf vrijdag 28 oktober elke week om 21:10 uur op NPO 2!

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar