BNNVARA
Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Kinderen moeten zelf hun gender ontdekken

15 nov 2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
5072.w400.r400-225.9f75b72

Met nieuwe richtlijnen probeert de Church of England op haar scholen pesten tegen te gaan. Kinderen moeten in de klas "kunnen spelen met de vele verschillende vormen van identiteit". De uitspraak levert discussie op over het omgaan met gender bij jonge kinderen. Kinderen, zo redeneert de kerk, "zouden de vrijheid moeten hebben te ontdekken wie ze zijn, zonder bespot of beoordeeld te worden door anderen."

Onder leden van de Anglicaanse gemeenschap is een scheiding te zien tussen de conservatieve kant, die traditionele opvattingen hebben, en de liberale kant die een vrijere opvatting aanhangt. De nieuwe richtlijnen hebben de goedkeuring gekregen van Justin Welby, de aartsbisschop van Canterbury.

Heilige tijd voor creatief zelfbeeld

In 2014 stelde de kerk al regels op om homofobie op school tegen te gaan. De nieuwe richtlijnen zijn een uitbreiding op die regels. "Ieder pestgedrag leidt tot meer geestelijke gezondheidsproblemen, depressies en zelfmoord,"  schrijft  de aartsbisschop.
"We moeten voorkomen dat de waardigheid van een individu wordt beperkt tot een stereotype of een probleem. Op de scholen van de Anglicaanse kerk heeft God iedereen lief en kent hij iedereen,"  vervolgt  Welby, "een kind mag een tutu, een tiara of hoge hakken kiezen, maar ook een brandweerhelm, gereedschapsriem of superheldencape, zonder verwachtingen of commentaar. De kindertijd is een heilige tijd voor een creatief zelfbeeld."

Nieuwe richting

Op dit moment is het voor homoseksuelen niet mogelijk te trouwen voor de Anglicaanse kerk, ondanks de legalisatie van het homohuwelijk in het grootste deel van het Verenigd Koninkrijk in 2014. Ondanks uitspraken van de aartsbisschop in 2012, die toen zei dat de kerk boven alles een veilige plek moet zijn "om deze zaken in eerlijkheid en liefde met elkaar te bespreken. We moeten iedere vorm van homofobie afwijzen."
Met deze uitspraken is onder deze aartsbisschop een liberale weg ingeslagen. En hij krijgt ook bijval onder de geestelijkheid. In februari stemde de kerk nog over een rapport van haar bisschoppen waarin stond dat alleen een man en een vrouw voor de kerk mogen trouwen. Een kleine meerderheid van  100 tegen 93  stemmen wees het rapport af, waarmee de Anglicaanse kerk het homohuwelijk toch  lijkt te steunen . Ook werd in juli conversietherapie  veroordeeld , therapie om homoseksualiteit te 'genezen', en werd er  ingestemd  met kerkdiensten voor transgenders.

Lof, maar ook kritiek

De nieuwe richtlijnen voor de scholen worden met open armen ontvangen door organisaties die zich sterk maken voor de rechten van de LGBT-gemeenschap ( lesbian, gay, bisexual & transgender ). Er is echter ook kritiek uit de conservatieve hoek: "deze regels zijn onvriendelijk, liefdeloos en tonen een gebrek aan mededogen,"  aldus  Andrea Minichiello Williams, voorzitter van Christian Concern, een organisatie die zich als  doel  heeft gesteld "het christelijke geloof terug te brengen in de Britse maatschappij".
"We naderen het punt waarop je, als je niet oppast, gestraft wordt als je ook maar een klein beetje afwijkt van de agenda van een  Church of England  school. Deze anti-pest agenda is gericht tegen mensen die grenzen overschrijden en daarmee zijn de anti-pesters de pesters aan het worden," vindt Williams, "we zijn allemaal tegen pesten, maar de kerk gebruikt deze richtlijnen om een agenda aan te hangen die ingaat tegen het eigen beleid."
Voor één van de hoogste adviseurs van de aartsbisschop, Lorna Ashworth, is deze liberale koers aanleiding om  op te stappen . "We hebben zo'n liberale agenda omdat de kerk niet meer verankerd is in de leer." Dus besloot Answorth om weg te gaan. "Er is geen gesprek meer over hemel en hel, zonde, vergiffenis en eindoordeel."
Door: Pauw

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar