Sfeerfoto van BNNVARA
BNNVARA

BNNVARA

Vóór vooruitgang, vrijheid en verandering

We denken dat het beter kan: open, gelijkwaardig en rechtvaardig. Dit bereiken we niet alleen, dus sluit jij je aan? Of kom naar het BNNVARA Festival!

‘Killer robots’? Niet in België

5 jul 2018
  •  
leestijd 2 minuten
robots
In onze rubriek Daglicht belichten we kort opvallende gebeurtenissen uit het nieuws. Zonder vooroordelen, maar wel altijd met een knipoog.
Ooit gehoord van ‘killer robots’? Het zijn nog nét geen Terminators, maar komen wel aardig in de buurt. Het gaat om robots die het op een knallen kunnen zetten met vuurwapens – volledig op eigen initiatief. Vind je dit eng klinken? Je bent niet de enige: deze robots zijn door de Verenigde Naties (VN) en meer dan 3.000 experts inmiddels als hartstikke gevaarlijk bestempeld , en daarom heeft de Belgische Kamercommissie Landsverdediging een resolutie in het leven geroepen die deze moordmachines toegang tot het Belgische leger weigert. Hiermee zijn onze zuiderburen volgens de VRT het eerste land ter wereld dat zo'n verbod heeft goedgekeurd.
De resolutie moet nog door het Belgische parlement worden goedgekeurd, al is volgens Kamerlid Hendrik Bogaert de politieke wil er zeker. Volgens de initiatiefnemers moet het verbod op autonome robots met vuurwapens ook in andere landen worden doorgevoerd. Bogaert voegt hieraan toe dat het gebruik van deze robots conflicten en oorlogen verder ‘ontmenselijkt’. Alsof oorlog nog niet gezellig genoeg was. 
Gelukkig is het niet alleen maar kommer en kwel - militaire technologie heeft nog niet het punt bereikt waarop robots lukraak in de rondte kunnen schieten. En dat scheelt weer. Toch verwachten experts wel dat dit binnen enkele jaren mogelijk zal zijn. Een vrij angstaanjagend idee, waar in 2015 al een open brief over werd opgesteld door deskundigen. 
Onderling verschillen de meningen van deskundigen over waar het gevaar precies ligt. Zo is Elon Musk in zijn eigen woorden banger voor kunstmatige intelligentie, met of zonder wapens, dan voor de dreiging van Noord-Korea . Er zijn daarentegen ook experts die denken dat het risico niet ligt bij de ‘superintelligentie’. Over één ding zijn ze het in ieder geval wel allemaal eens: de zoveelste idioot met een vuurwapen is ook in de robotwereld een ontzettend slecht idee.
Sfeerbeeld BNNVARA programma's