Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Voor vrijheid, vooruitgang en verandering

Sahil Amar Aïssa en zijn team van Make Holland Great Again wagen zich aan nieuwe missies om ons land wat mooier te maken. Iedere woensdag om 20:20 op NPO3.

KENDRICK LAMAR’S (ANTI)FEMINISME?

6 apr 2017
  •  
leestijd 2 minuten
1490995066_64dca26f556a61a96fd026e1b134c947
Het zal je niet ontgaan zijn. Grote eindbaas Kendrick Lamar heeft niet één, maar twee nieuwe nummers gereleaset eind maart. The Heart Part 4 en HUMBLE. Allebei erg fijn. Luisteren mag. Sterker nog, luisteren wordt aangeraden. Maar misschien is het nóg beter om te kijken. Want, de videoclip van HUMBLE. is een sterk staaltje kunst. De clip werd geregisseerd door videoclip-fenomeen Dave Meyers. Maar goed, daar gaat het in dit artikel niet om. Hetgeen dat mij, als vrouw zónder size zero, meteen opviel is het feit dat Lamar lovend is over natuurlijke vrouwenlichamen. Zowel in de songtekst van HUMBLE. als in de videoclip. Interessant.
En dan denk je, hoezo lovend? Wat zegt onze vriend Kendrick dan over vrouwen en lichamen? Nou. Hij rapt over dat hij fucking sick and tired is van Photoshop. En dat hij natuurlijke beelden van vrouwen wil zien. Zoals billen met striae. En deze beelden worden dan ook getoond in de videoclip. Je ziet een tweeluik met dezelfde vrouw, zowel gefotoshopt als natuurlijk. Ik vond het fijn. Dit omdat we in deze perfecte-Instagram-#fitgirl-wereld soms lijken te vergeten dat wat je ziet, niet altijd de realiteit is. Iets wat ik persoonlijk een poco problematisch vind. En ik denk, veel vrouwen met mij. Daarom ging ik wel lekker op Kendrick’s ‘frisse blik’ die vooral in de hiphopscene vrijwel nooit wordt aangehaald.
Ik zag de videoclip en MOEST er dan ook wat over schrijven. Een ode misschien? Maar toen ik wat research deed kwam ik erachter dat de meningen over Kendrick’s gepoogde feminisme nogal verdeeld zijn. Kelly Rowland, die ene van dat sexy nummer met rapper Nelly, was blij. Katy Perry, die wel eens met een meisje heeft getongd, was blij. En Snoop Dogg, die jonko-fanaat, was óók blij. Iedereen gelukkig zal je denken. Nou, Twitter niet. Twitter was boos. Door een bepaalde groep te loven zou Kendrick namelijk een andere groep omlaag brengen. Het ging los vanuit het vrouwenkamp. Kendrick zou niet moeten zeggen wat vrouwen wel of niet zouden moeten doen. Ook zou hij zijn mening niet moeten uiten over perfecte vrouwenlichamen. Want dan doet hij sowieso aan bodyshaming. En dat is waar. 
En nu ben ik in de war. Want eigenlijk is het nooit goed. Misschien moeten we in populaire cultuur gewoon ophouden met het strooien van ideaalbeelden van vrouwenlichamen. Maar kan dat? De wereld is er té geobsedeerd mee. Dus wil ik graag zeggen dat alle vrouwen mooi zijn op hun eigen manier. De vrouwen die Kendrick aanhaalt. De vrouwen op Instagram. En je moeder. Oké die kon ik niet laten. Toch laat dit niet weg dat HUMBLE. een verdomd lekker nummer is. Dus ga lekker luisteren. En kijken. En mocht dit jou nou ook aan het denken zetten… Vertel dan even wat jij vindt van Kendrick Lamar’s (anti)feminisme.
Door Maxime