Muizen. Een putlucht. Asbest. Wie heeft de Karigste Kamer van Nederland?

  •  
22-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
641 keer bekeken
  •  
Luc Sarneel

Luc Sarneel

Door de oververhitte woningmarkt hebben studenten helaas niet altijd de kans om hoge eisen te stellen aan studentenkamers, vertelt Ama Boahene, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). In Sanders Vriendenteam zien we wat dit betekent in de praktijk.

Voor de Karigste Kamer van Nederland 2021 ging 3FM-dj Luc Sarneel deze week voor Sanders Vriendenteam langs bij de karigste kamers. Vandaag werd bekendgemaakt dat Sarah (22) uit Utrecht de titel 'Karigste Kamer van Nederland 2021' heeft gewonnen. De jury, met als voorzitter Ama Boahene, D66-kamerlid Rob Jetten en Lot Mulder (@dehaarclipvanmarieclaire), heeft dit unaniem besloten. 

'Het tocht in haar kamer, het raam lekt, ze heeft muizen die uit haar plafond vallen én uit haar wasbak borrelt een smerige putlucht naar boven. Hiervoor betaalt Sarah €370,40 per maand inclusief (heel veel narigheid)', laat Sanders Vriendenteam weten.

Om de woningnood concreet te maken hebben we de andere genomineerde kamerbezitters op een rijtje gezet:

Nienke (19): Een paraplu tegen regen
'Check dat raam daar aan de andere kant van het bed. Dat raam is aan elkaar geplakt met tape. Enkelglas. Het regent hier naar binnen als het regent', vertelt Luc in de ochtendshow van Sander Hoogendoorn. De eerste genomineerde Nienke (19) uit Rotterdam betaalt voor deze kamer van 6m2  €381,- inclusief per maand. 

Dees (21): Asbest in het plafond
De 21-jarige Dees woont in de beruchte Amsterdamse ACTA-studentenflat. Daar heeft Luc het moeilijk, zoals je ziet in dit filmpje (lees: asbest, geen daglicht en geen ventilatie):

Voor deze 9m2 betaalt Dees €290,- inclusief per maand.

Boran (18): Biologie project
De derde kandidaat Boran (18) komt uit Eindhoven. Het raamkozijn is verrot en er moet een handdoek voor liggen zodat er geen water in zijn kamer loopt. Hij heeft een hoogslaper om ruimte te besparen, maar als je erin klimt heb je kans om de gloeiendhete verwarmingsbuizen te raken. Voor deze kamer van 9m2 betaalt hij €385,- inclusief (maar de wifi doet het niet) per maand.  

Kamertekort
‘We hebben nu een kamertekort van ruim 26.000 kamers. Als je als student wél een kamer vindt, is die erg duur’, vertelt Boahene. Daarnaast vragen huurbazen niet altijd een eerlijke prijs voor een kamer: ‘Dit komt doordat de gemeente niet handhaaft.’ Hoe en waarom dat wél zou moeten gebeuren, lees je hier:

Hoe voorkom je de karigste kamer van Nederland te huren?
Kassa heeft een aantal punten op een rijtje gezet om op te letten bij het huren van een studentenkamer:

  • Betaal geen cash voordat je de woning bezichtigt.
  • Betaal geen bemiddelingskosten. Heb je dat wel gedaan? Vorder het terug!
  • Pas op als je je niet mag inschrijven op het adres.
  • Kijk goed hoe je huurovereenkomst is opgesteld.
  • Let op de veiligheid van de kamer. Bij illegale kamertjes heeft de verhuurder vaak niet goed op de brandveiligheidsvoorschriften gelet.
  • Blijf je gezonde verstand gebruiken. Wees alert voor oplichters. Lijkt het te mooi om waar te zijn? Dan is dat het vaak ook.

Meer lezen? Klik hier.

Door Noene Kazarjan

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar