Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Kan je racisme ervaren door een VR-bril?

  •  
30-03-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
613 keer bekeken
  •  
jessica-lewis-DeyfdybVQhA-unsplash
Via virtual reality leren hoe het is om in de schoenen van een ander te staan: dat is het doel van project 'Met andere ogen'. Het moet het startpunt zijn voor een gesprek over racisme.

Een ritje in een achtbaan, een middag in je favoriete computerspel: het kan tegenwoordig allemaal met virtual reality. Door middel van de VR-bril stap je in een andere realiteit. Maar het is nu voor het eerst ook mogelijk in een ander leven te stappen. De stichting Critical Mass zet het in om je met andere ogen naar de wereld te laten kijken. Met het opzetten van de bril stap je in de schoenen van iemand met een andere huidskleur, geloofsovertuiging, geaardheid of achtergrond dan jijzelf.
‘Je kan natuurlijk nooit echt letterlijk ervaren hoe het is om iemand met een andere geaardheid, huidskleur of afkomst te zijn, maar het geeft wel een inkijkje in hoe bepaalde situaties op je over kunnen komen. Je kijkt door de bril naar een situatie van sociale uitsluiting en je ervaart hoe zo’n situatie plaatsvindt en wat er allemaal verbaal en non-verbaal gebeurt’, legt Luc Lauwers van Critical Mass uit in Frank & Eva: welkom bij de club. ‘Vervolgens moet je zelf ook een aantal keer een keuze maken wat jij in die situatie zou doen’, vertelt Lauwers. ‘Mensen vinden het vaak best lastig om vanuit elkaars perspectief te kijken of een andere blik op iets te werpen, en dat hebben we op deze manier proberen letterlijk mogelijk te maken’, legt Lauwers uit.

In de radio-uitzending wordt een klein stukje uit de ervaring afgespeeld. Dat klinkt zo:

Persoon 1: ‘Daarom lunch ik zo graag met jullie. Jullie zijn tenminste nog gezellig. Bij jullie is dat feminisme nog niet zo ver doorgeslagen in jullie cultuur. Jullie zijn tenminste nog vrouwelijk.’ Persoon 2: ‘Ik denk niet dat je dat op die manier, zo kunt zeggen.’ Persoon 1: ‘Wat? Het is toch gewoon een compliment. We kijken tegenwoordig niet meer naar wat iemand kan, maar of het hele plaatje divers genoeg is. Je wil toch gewoon de juiste persoon op de juiste plek?’ 

Deze ervaring moet dienen als startpunt voor het gesprek over racisme en discriminatie: ‘Om het dan vooral te hebben over wat we kunnen doen om dit tegen te gaan. (…) Stel je zit hierbij (duidend op het fragment) als omstander, wat doe je dan? Hoe grijp je in? Wat zijn je handelingsopties? En waar kan je naartoe als je dit meemaakt?’, vertelt Lauwers.

Wil je meer weten over racisme? Test je kennis hieronder!

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.