Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Kamerleden, stem gewoon voor!

09-09-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
niergoed

Actieve donorregistratie is een goed idee

BNN houdt enorm van het leven. Maar dat dat voor heel veel mensen niet vanzelfsprekend is weten we helaas als geen ander. Onze oprichter, Bart de Graaff, had een zeldzame nierafwijking. En is aan de gevolgen daarvan op 35-jarige leeftijd overleden. Daarom laten wij ons vandaag horen in het debat over de donorproblematiek. Huh? Wat? Waar? Nou, wij starten een campagne. Niet zomaar een campagne. Nee, een campagne gericht aan onze vriendjes in de Tweede Kamer. Zij moeten zich namelijk dinsdag laten horen in een stemming over actieve donorregistratie (ADR). Dit is een systeem waarbij meerderjarige mensen als donor geregistreerd staan tenzij ze aangeven dat niet te willen. Dit vinden wij een súpergoed idee.
Waarom zul je denken? Omdat er per jaar 150 mensen onnodig sterven vanwege een gebrek aan donororganen. Wauw. 150 teveel wat ons betreft. Bart de Graaff heeft dankzij een donornier, voordat het helaas mis ging, nog wat mooie jaren mogen beleven. Daar zijn we blij om en dit gunnen we natuurlijk meer mensen.

Het is echt niet zó eng

Alweer bijna tien jaar na De Grote Donorshow is het tijd voor nieuwe aandacht. En een nieuwe wet. Maar in de Tweede Kamer zijn de meningen over een nieuwe donorwet verdeeld. De één is voor, de ander tegen en weer een ander heeft geen idee. Prima. Wij helpen graag een handje bij deze keuze. Wij snappen namelijk niet zo goed waarom politieke partijen tegen zijn. Door enge verhalen uit de media? Waarin organen onverdoofd uit lichamen van gevangenen worden geroofd? Dit zijn namelijk de gevolgen van een donororgaantekort. Gevalletje één plus één is twee. Toch heerst er een soort schrikbeeld om een nieuwe donorwet. Terwijl het niet zo is dat deze wet mensen verplicht om donor te zijn. Je kan nog steeds aangeven dat je je organen liever meeneemt naar het hiernamaals.
Uit peilingen blijkt 61% van de Nederlanders vóór een nieuwe donorwet te zijn. Dit cijfer liegt er niet om. In Spanje is het al zo dat je donor bent tenzij je anders aangeeft. Deze verandering heeft veel mensen gered en maakt Spanje het nummer één land als het gaat om succesvolle transplantaties. Ook België hanteert deze wetgeving. Wederom met succes. Hoog tijd dus voor verandering in Nederland!
Op  laatjehartspreken.nu kan je meer informatie vinden over onze campagne. Help ons met het bekend maken van de donorproblematiek en gebruik de hashtag #laatjehartspreken. Je redt er mensenlevens mee. En dan ben je per definitie een eindbaas.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!