BNNVARA

wij zijn voor

Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook? Samen zetten we dingen in beweging. Sluit je aan bij BNNVARA.

Quiz: is zitten echt het nieuwe roken?

17 feb 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
328 keer bekeken
Schermafbeelding 2021-02-15 om 12.17.39

Sahil Amar Aïssa

© Make Holland Great Again

'We zijn de grootste stilzitters van Europa!' Dit blijkt uit onderzoek van de Europese commissie. En tijdens de coronacrisis en het noodgedwongen thuiszitten zijn we alleen nog maar meer gaan zitten. 

Maar hoe veel zitten we dan? En wat zijn de gevolgen? Test je zit-kennis!
Hoe kan jij nou voorkomen dat je te veel zit?
Dat hoeft niet zo moeilijk te zijn! Kassa heeft een aantal tips voor je op een rijtje gezet:
  • Meetings: Plan je videomeetings niet achterelkaar, maar neem tijd om tussendoor even te bewegen. En mocht je op kantoor zijn: als je iets met je collega’s wil bespreken, loop dan naar ze toe in plaats van te mailen.
  • Geen drinkflessen meer op tafel, maar gewoon kleine bekers. Zodat je elke keer moet opstaan als het leeg is. Sahil: ‘En haal nóóit meer koffie voor collega’s.'
  • Maak van je bureau een sta bureau
  • Voorkom dat je achter je bureau gaat lunchen door naar buiten te gaan. ‘Naar buiten gaan is erg goed, omdat je dan in beweging bent én andere gedeeltes van je lichaam activeert. Dat kan je energielevel oppeppen, het is een wake-up-call voor je hersenen’, aldus  psycholoog Julia van Alphen.
  • Doe iedere dag minstens tweeentwintig minuten aan matige of zware intensieve inspanning. ‘Als je tien uur per dag zit en een paar keer per week gaat sporten, loop je dezelfde risico’s. Het is van belang om vooral niet de hele dag te zitten', volgens , vertelt arts en vertegenwoordiger NVAB Elise Koopman.

Meer weten over de gevolgen van te lang zitten? Lees hier verder.
Door Carolien Ronde

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar