BNNVARA
Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Is de seksuele revolutie mislukt?

28 sep 2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding 2017-09-21 om 11.17.56

Was vroeger alles beter? Dat is een vraag die nu door mijn hoofd gaat. En met vroeger bedoel ik eind jaren zestig: de tijd van peace en happiness. Een tijd waarin iedereen vrij (héél vrij) en liberaal (héél liberaal) was. Een tijd waarin iedereen nog 'gewoon' naakt door het huis liep. Alles zwabberde rond, zonder enige schaamte. Een tijd waarin ouders tegen hun kinderen zeiden: ”Let jij even op de telefoon, wij gaan even een potje neuken boven.”

Maar het was ook de tijd van de vrouwenbevrijding. De Dolle Mina’s liepen actief de straten op met borden en beschilderde buiken. Alles om actie te voeren voor gelijke rechten tussen man en vrouw. Zij vonden dat het wel eens tijd werd dat mannen de rotklusjes thuis konden doen. Zij vonden dat zij ook wel het brood op de plank konden brengen. Zij vonden vooral dat zij ook hun eigen leven konden bepalen. Wanneer ze wel of niet bereid zijn om te baren. Dit was de seksuele revolutie.
En ze kregen hun zin. Ze mochten de pil massaal gebruiken en het plegen van abortus werd gelegaliseerd. Vrouwen mochten nu ook gewoon genieten van seks zonder verdere functie (oftewel een baby). Mission accomplished zou je zeggen. Maar is dat ook zo? Of een betere vraag, is dat nu nog steeds zo?
We leven nu in een dominante beeldcultuur, waarin vrouwen perfect moeten zijn. Gladgestreken en volgepropt met zakjes siliconen. Vooral om de man te pleasen.  Porno is praktisch alleen op de man gericht. Het vrouwelijk orgasme is zoek. Maar hoe zit het met je eigen genot en het liefhebben van jezelf als vrouw?
Waar is het misgegaan? Kwam dit door desinteresse van de generatie erna? “Oh, onze ouders hebben dit al voor ons gefixt, dus nu is het prima.” Of is het gesprek afgestompt door die dominante beeldcultuur? Of is het iets anders?
Is de seksuele revolutie van de vrouw mislukt? Wat denk jij?
Hedy d’ Anacona is een voorvechter van de seksuele bevrijding en doet haar verhaal in Hotel Sophie:  

Wil je meer zien over dit onderwerp? Kijk dan vanavond om 22:15 naar Hotel Sophie op NPO 1!

Door: Pauline van Putten

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar