Sfeerfoto van BNNVARA
BNNVARA

BNNVARA

Vóór vooruitgang, vrijheid en verandering

We denken dat het beter kan: open, gelijkwaardig en rechtvaardig. Dit bereiken we niet alleen, dus sluit jij je aan?

Interview | Emma Wortelboer over de toekomst van Spuiten en Slikken

14 nov 2018
  •  
leestijd 3 minuten
emmaworteljenker_thumb
Het heetste programma ooit gemaakt, Spuiten en Slikken, stopt na 13 jaar op tv. Maar niet getreurd. Het platform gaat online harder dan ooit verder en is dé plek waar je terecht kan voor alles wat met seks en drugs te maken heeft. Wij vroegen presentatrice Emma Wortelboer over haar plannen online en of ze Spuiten en Slikken op tv gaat missen.
Victor (BNNVARA): Spuiten en Slikken stopt op tv en gaat online verder. Hoezo?
Emma: Spuiten en Slikken zit al langer op YouTube. Daar kon je altijd al fragmenten uit de uitzending vinden, en De Seksmobiel -rubriek van Jurre bijvoorbeeld. Jurre praat in deze rubriek in een caravan met bn’ers over seks. Dat loopt, samen met drugslab, hartstikke goed, dus we willen op deze voet verder. Daarnaast zijn veel Spuiten en Slikken kijkers jong, ze consumeren online. Daarom hebben we na lang brainstormen besloten om online verder te gaan en te stoppen op tv. We hadden al twee online rubrieken: De Seksmobiel en Drugslab . Daar komt nu nog Emma’s Peepshow bij.  
Wat houdt Emma’s Peepshow precies in?
Er zijn heel veel jonge mensen die met vragen zitten over bijvoorbeeld pijpen, hoe je je vagina schoonhoudt, tongzoenen en eigenlijk alles wat met seksualiteit te maken heeft. Al deze vragen, die door kijkers kunnen worden ingestuurd, worden aan de hand van korte afleveringen behandeld. We proberen dieper op de vragen in te gaan door eigen ervaringen te delen en tips te geven. YouTube staat vol met tutorials over van alles. Als je iets wilt weten dan typ je het in op YouTube en vind je het. Met Spuiten en Slikken willen we dat ook zijn voor jongeren die vragen hebben over seks en drugs. Ze kunnen deze vragen aan ons stellen en we behandelen die samen met hen in de studio. Een soort tijdloze encyclopedie met educatieve en interactieve videocontent.
Spuiten en Slikken Team
Wat is er zo anders en leuk aan YouTube?
Het is allemaal meer afgebakend dan toen Spuiten en Slikken nog op tv was. In mijn nieuwe format bespreken we één onderwerp, bij Drugslab bespreken de presentatoren één onderwerp en in De Seksmobiel vindt er ook een gesprek plaats met één persoon. Dit geeft je ook de kans echt dieper op een onderwerp in te gaan en dat doen we dus ook.  Je kan in Emma’s Peepshow elke vraag erin gooien en er komt altijd iets uit. De onderwerpen waar we over kunnen raken nooit op. Als we alle denkbare onderwerpen hebben behandeld dan zijn er ondertussen weer super veel nieuwe bijgekomen.
Dat klinkt top. Maar ga je de televisieshow niet missen?
Dat is een moeilijke vraag. Het zijn namelijk twee totaal verschillende dingen. Het leuke aan televisie vond ik wel dat je in seizoenen werkt. Ik kon me daar helemaal op storten en als het af is dan is het af. Dat is iets wat ik wel echt lekker vind. Ook de vrijheid was groter om heel veel verschillende items te maken. Soms ging je naar een seksfeest, maar je ging ook met de politie mee naar een drugslab. Je kwam op interessante plekken.  
Wat is jouw favoriete Spuiten en Slikken moment?
Er zijn wel een paar dingen die ik nu kan zeggen. Één van mijn favorieten is denk ik de eerste keer dat ik truffels ging doen. Dat was op het festival ‘hippie festival’ Psy-Fi. Het voelde zo fijn allemaal, want alles klopte in mijn hoofd op dat moment. Maar mijn absolute hoogtepunt is wel het item waarin ik op zoek ging naar mijn eigen orgasme. Dat was namelijk het eerste item dat super persoonlijk was voor mij. Ik was daarin heel erg open en eerlijk in alles, wat ik best wel spannend vond. Maar het heeft uiteindelijk best wel goed uitgepakt volgens mij, omdat veel mensen het herkenden en er positief op reageerden. Ik vond dat wel heel cool, het gevoel hebben dat mensen er iets aan hebben en dat je iets hebt bijgedragen.
Emma’s Peepshow is iedere woensdag om 17.00 uur te zien op het YouTube-kanaal van Spuiten en Slikken en op NPO3.nl.

Meer over dit onderwerp