NPO
Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Wij zijn voor

Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook? Samen zetten we dingen in beweging. Sluit je aan bij BNNVARA.

Instagram weet hoe jij je voelt!

31 aug 2016
  •  
leestijd 2 minuten
jemoetjanken2

SCIENCE, BITCH!

Wetenschappers bekijken jouw Insta met computers. En zien dan of je depressief bent. Hoe? Onder andere door de kleuren en filters die je er overheen gooit. Als je veel kleur (Valencia) gebruikt is er niks aan de hand. Maar gebruik je donkere kleuren (Inkwell en Crema) dan voel je je dus kut.
Klinkt simpel. Dat kan je zelf ook wel. Niet dus. Want zo’n computer doet ’t nét even anders dan jij. Die kijkt niet alleen naar veel of weinig kleur, maar checkt ook even gezichten en metadata.

ZOEK HULP!

Maar wat heb je hier nou aan? Best veel, denken de wetenschappers. Ze zouden je op tijd kunnen waarschuwen bijvoorbeeld. Als ze aan je posts zien dat het niet zo goed met je gaat. Sturen ze je een soort ‘zoek hulp’ berichtje tussen alle opgepoetste selfies met cliché captions. Houden ze vooral zichzelf lekker bezig. Want volgens een ander onderzoek maakt Instagram je júíst depressief. Huh?
Iedereen laat natuurlijk vooral positieve dingen uit hun leven zien. En vaak genoeg dikken ze het nog wat aan. Dus niet heel raar dat mensen die net wat minder happy zijn, net wat harder in het spreekwoordelijke putje gedrukt worden. Dus in plaats van wachten tot je depressief wordt van Instagram en je dan anti-depressietips van ze krijgt, kan je ook gewoon stoppen. Alleen moet je dan wel alle decolletés gecombineerd met bijna Bijbelse wijsheden missen. En hoe moet je in godsnaam je dag doorkomen zonder een foto met tetten, een strand en het onderschrift: “Life’s a beach.” #geeftbeetjeoverinmond