BNNVARA
Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Hoe zorgen we ervoor dat de terrassen weer open kunnen?

11 mei 2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1280px-Terras_Neude
Als alles goed gaat mogen 1 juni de terrassen weer open. Wel met 1,5 meter afstand natuurlijk. Niet alleen tussen klanten onderling; ook het personeel moet die afstand aanhouden en dat lijkt onbegonnen werk. Maar in Frank en Eva: Welkom Bij De Club komen een aantal ondernemers aan het woord die creatieve oplossingen hebben.
Vliegtuigtrolley
Bas Berden heeft het plan opgevat om vliegtuigtrolleys te gebruiken. Die kunnen op verschillende manieren worden ingezet. Bijvoorbeeld als self-service minibar. Net als in een hotelkamer krijg je dan een gevulde trolley aan je tafel, waar je drank uit kunt pakken. Aan het eind van de avond wordt gekeken wat je hebt gebruikt en betaal je. De mogelijkheden zijn eindeloos, zo kun je bijvoorbeeld een biertap toevoegen aan de terrastrolley. Niet alleen het afstandsprobleem wordt zo opgelost; er worden ook heel duurzaam vliegtuigtrolleys hergebruikt. Bas faciliteert de trolleys alleen, ondernemers kunnen ze bij hem huren en een eigen invulling aan het gebruik geven. Zo zouden er natuurlijk ook prima borden met eten in kunnen staan.

Verdieping
Horecatycoon Laurens Meijer, van onder meer De Drie Gezusters in Groningen, wil meer terrasruimte creëren door een tweede etage op zijn terrassen te zetten. Twee vliegen in één klap, want dan kunnen de nu werkloze evenementenbouwers ook weer aan de slag.

Terrasplein
Marc Jitta, horecadirecteur Heineken, komt met nog een andere oplossing: maak van grote pleinen gewoon enorme terrassen, alsof het festivals zijn. Ondernemers rond de Nieuwmarkt in Amsterdam kwamen al in het nieuws met een soortgelijk plan.
Reserveren wordt sowieso verplicht, dus Jitta vindt dat terrasbezoek dan ook als een echt event benaderd moet worden. Je kunt dan de massa perfect reguleren. Ingewikkeld qua vergunningen etc., maar niet onoverkomelijk. Jitta: ‘Dit kunnen wij. Iets wat de horeca al jarenlang bewijst. We doen dit met Koningsdag, tijdens gigantische festivals… Het enige dat we moeten realiseren met elkaar is dat we die menigte op de juiste manier erin en eruit krijgen.’ (…) ‘Waar het om gaat is dat je voorkomt dat mensen gaan samenklonteren, en dat gebeurt bij de ingang, bij de uitgang, bij de bar en bij het toilet. Daar moeten we oplossingen voor vinden.’

Gelukkig zijn er ook een hoop partijen die staan te springen om aan de slag te gaan. Dus de kans van slagen is groot. Hopelijk kan Nederland op 1 juni echt uit het isolement kruipen. Alvast proost!

Beluister hieronder het hele item:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar