Hoe zit dat met het Koningsspelenlied Zij aan zij?

09-04-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
9311 keer bekeken
  •  
groepsfoto-zij-aan-zij-ineke-oostveen

© Ineke Oostveen

Vandaag stellen sommige ouders, scholen en media ons vragen over het Koningsspelenlied Zij aan zij van Kinderen voor Kinderen. Hierbij onze antwoorden.

Wat bedoelen jullie met de term jiggy jig in het liedje? 
In het nummer ‘Zij aan zij’ zijn zelfverzonnen woorden gebruikt waaronder 'de jiggyjig'. Net als met ‘de nieuwe squat’ en ‘de fix' wordt hiermee een danspasje bedoeld. Dat de -iets anders geschreven- uitdrukking jiggy jig in Indonesië ook straattaal is voor iets heel anders was ons niet bekend. We zien ook geen reden dit woord nu aan te passen in het lied. Bij ons blijft de jiggyjig gewoon de naam van een leuke nieuwe dansmove.

In het liedje wordt ook gezongen ‘Kijk hoe mooi, in de mix, Hij of zij of X’. Wat bedoelen jullie daarmee?
Bij Kinderen voor Kinderen vinden we het belangrijk dat iedereen mee kan doen in de samenleving en dat iedereen zichzelf kan zijn. Dus zijn we er voor jongens, meisjes en kinderen die zich geen van beide (of juist beide) voelen. Aan de X in het liedje kan iedereen zijn eigen invulling geven, dat gebeurt ook en laat mooi zien hoe positief en fantasierijk kinderen zijn.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

DuitsmaarKvKfan
DuitsmaarKvKfan14 nov. 2021 - 6:55

Ik ben Duits en Nederlands is mijn lievellingstaal. Ik heb echt nog nooit in Nederland gewoond! Ik ben een grote KvK fan, mijn lievellingsliedjes zijn Hupsakee, Dierenfreak, Zij aan zij, Je hoeft niet alleen te zijn, Favourite meester en Al 40 jaar. Je hoeft niet alleen te zijn kan ik trouwens van buiten

emily cao
emily cao7 mei 2021 - 19:10

nou nou

emily cao
emily cao7 mei 2021 - 19:09

clap you hands! abcdefg en de h van happey doe ook nog mee! ik plus jij dat is wij daarom staan we zij aan zij met elkaar maakt niet uit hier of daar zij aan zij g van goooo ik plus jij is wij! e b g h

Neutraal123
Neutraal12321 apr. 2021 - 8:02

Iedereen die denkt dat een lied waarin bijvoorbeeld transgender wordt gepromoot, niet bewust zo wordt geschreven, is naïef. En denken dat men het niet wist van jiggy jig evenzo. Je denkt toch niet serieus dat een tekst wordt geschreven zonder na te gaan wat elk woord voor dubbelzinnige betekenis zou kunnen hebben?

Rutger51
Rutger5119 apr. 2021 - 20:52

Als jullie echt voor ‘Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland’ waren deden jullie sowieso niet mee met die achterhaalde indoctrinatie rond een ondemocratische koning...

AADE
AADE19 apr. 2021 - 17:22

Hou toch eens op met het vergiftigen van kinderen!

Peranakan
Peranakan19 apr. 2021 - 16:22

@omkyes Jiggy-Jig is wel degelijk straattaal in Indonesië. Dat je vrienden het niet herkennen dat kan, ook je conclusie dat het niet als Maleis geschreven is kan máár het zegt dus niks. Ook in Jakarta spreken de mensen Engels en zijn er Engelse woorden verweven met het Maleis.

emily cao
emily cao16 apr. 2021 - 15:18

maar ik ga met jullie chaten hier nabah hoe gaat het jou?

emily cao
emily cao16 apr. 2021 - 15:17

ja ik vind dat heel leuk de jiggy maar ook wel kinderen voor kinderen en de leukste meisje vind ik phedara

nabah
nabah14 apr. 2021 - 19:31

Ik vind jiggy jig toch wel een beetje een raar woord ook al bedoelen jullie die leuke dansmove, het zou fijn zijn als jullie dat veranderen, Vriendelijk groeten: Nabah van Zon

Almeerder1964
Almeerder196411 apr. 2021 - 11:42

Dat X is een beetje wat er is met deze maatschappij. Een jongen is een jongen en een meisje is een meisje. Ja er zijn vast kinderen die in een verkeerd lichaam zijn geboren, maar tegenwoordig lijkt dit schering en inslag. De nieuwe norm. Het nieuwe normaal. Als je als jongen met poppen wilt spelen, je doet je best maar, maar dat maakt je geen meisje. Als je als meisje met "jongensspeelgoed" wilt spelen, prima meid. Maar laten we die onzin van ik weet niet wat ik ben niet stimuleren. We zijn nu zover dat we niet meneer dames en heren mogen zijn. NS mag geen dames en heren meer zeggen. E.D. Als je een slurf hebt ben je een jongen, heb je geen slurf ben je een meisje. En verder zoek je maar uit wat je leuk vind om te doen. Of dit nu poppen of raceauto's zijn etc. X bestaat niet. Er zijn maar 2 geslachten, meer niet. Stop met dit promoten.

3 Reacties
ND80
ND8015 apr. 2021 - 15:33

Wat, omdat jouw kennis en inzicht op dit gebied te wensen overlaat, moet de rest van de wereld zich daar dus ook maar naar voegen? Sorry maar, allereerst,zelfs als we het hebben over geslacht in biologische zin,heb je het al mis, mensen die met zowel de geslachtskenmerken van een vrouw als een man worden geboren, dwz hermafrodiet danwel intersekse, bestaat echt, of jij dat nou wil ontkennen of niet. Ten tweede, het hele idee van 2 geslachten of genders is een typisch construct van het westerse denken, waaruit blijkt dat het westerse denken misschien toch niet zo heel erg verlicht of verheven is als we graag onszelf willen wijsmaken. Er zijn 'primitieve' volkeren zoals bv de indianen die hierin waarschijnlijk al een heel stuk verder waren dan wij anno 2021, tot zelfs wel 6 verschillende genders te onderscheiden. Het zou je sieren je beperkte kennis op dit onderwerp niet gelijk te stellen aan de realiteit en al helemaal niet om je eigen denkbeelden aan anderen op te leggen. Als jij als mannetje of vrouwtje wenst te worden aangeduid, prima, dan wil ik jou best als zodanig aanspreken, maar ga niet voor mij of anderen bepalen wat ik wel of niet zou zijn, omdat jij dat toevallig zo vindt.

Peranakan
Peranakan19 apr. 2021 - 16:34

@ND80 Biologisch gezien? In je DNA zijn maar twee soorten geslachten te vinden, mannelijk en vrouwelijk. Dat uiterlijke kenmerken soms verwarrend zijn klopt. Maar terug naar de eerste kenmerken kom je uit bij DNA. En wat dacht je van de chromosomen? Je hebt X en Y. Wanneer iemand één X-chromosoom en één Y-chromosoom heeft is hij van het mannelijk geslacht. Twee X-chromosomen is een vrouw. De rest van je betoog is dus zinloos... Evenals het geslachtskenmerken verhaal in biologische zin niets te maken heeft met man- of vrouw-zijn . Even in Jip & Janneke taal: - je bent man of vrouw door je chromosomen bepaald -je bent man of vrouw te vinden in je DNA -het merendeel van de mensen is door gesslachtskenmerken te onderscheiden in man/vrouw -er zijn mensen met geslachtskenmerken die zowel voor man als vrouw zouden kunnen gelden (overigens gaat het dan om een minimale penis welke voor een vrouwelijk geslachtdeel kan worden aangezien) -de personen met een minimale penis die aangezien wordt voor een urethal opening in de vagina hebben geen baarmoeder en zijn dus man.

AChat zonder
AChat zonder21 apr. 2021 - 10:37

Wetenschap is constant in ontwikkeling en is niets meer en minder dan wat wij er van maken. Gender is niet zwart en wit, de reden is simpel. Als ik aanneeem dat je alleen XX en XY bestaat zeg jij dat alle vrouwen kinder moeten kunnen krijgen en dat is niet waar. In realiteit komt er meer variatie voor dan jij kan verwerken. Ga eerst geneeskunde of biologie studeren voor je onzin verkoopt.

Anthoon1969
Anthoon196910 apr. 2021 - 21:35

Daarnaast geeft de Dikke Van Dale slechts twee betekenissen voor "fix", waarvan de eerste betekenis "shot" is. Bij "shot" wordt in de Dikke Van Dale dit (specifiek) uitgelegd als: "in­jec­tie (van drugs)". Naast dat deze kinderen geslachtsgemeenschap (jiggy-jig) hebben, zetten ze vervolgens een naald in hun arm om heroïne te spuiten. Is er niet te veel leentjebuur gespeeld bij het programma Spuiten en Slikken?

1 Reactie
AChat zonder
AChat zonder21 apr. 2021 - 10:42

Spelling is overboord gegooid omdat het uitkomt. Spelling is tegen mij gebruikt als allochtoon. Iedereen maakt zich druk om volle Nederland en intussen verdwijnt de taal. Het verdwijnen van de taal is het begin van het einde van Nederland.

Omkyes
Omkyes10 apr. 2021 - 8:21

Is 'jiggyjig' straattaal in Indonesië? Ik ken het woord niet en heb snel even gecheckt bij vrienden in Jakarta. Nee, zij kennen het ook niet. De spelling is niet Indonesisch. Misschien bedoelen de bezwaarmakers een heel ander woord, dat er een beetje op lijkt: jijik (uitspraaak: djiedjiek). Dat betekent 'goor' of 'smerig'. Met andere woorden, de christelijke scholen kunnen het koningslied vrolijk meezingen. Jiggyjig is niet jijik. ;)

2 Reacties
Peranakan
Peranakan19 apr. 2021 - 16:22

@omkyes Jiggy-Jig is wel degelijk straattaal in Indonesië. Dat je vrienden het niet herkennen dat kan, ook je conclusie dat het niet als Maleis geschreven is kan máár het zegt dus niks. Ook in Jakarta spreken de mensen Engels en zijn er Engelse woorden verweven met het Maleis

AChat zonder
AChat zonder21 apr. 2021 - 10:54

De oplossing was heel simpel. Een goede reclame bureaus inschakelen die controleren op dubbele betekenis of andere betekenis in andere taal. Voor een land als Indonesië dat een kolonie is geweest laat zien wat voor waarde we hechten aan andere hoe dom Nederland zich kan voor doen. Vandaag de dag kan je niet zomaar zeggen, dass wuste ich nicht ( dat wist ik niet).

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!