Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Voor vrijheid, vooruitgang en verandering

Sahil Amar Aïssa en zijn team van Make Holland Great Again wagen zich aan nieuwe missies om ons land wat mooier te maken. Iedere woensdag om 20:20 op NPO3.

Hoe ziet een dag bij De Nieuws BV eruit?

15 sep 2020
  •  
leestijd 3 minuten
Overig
Voor de dagelijkse dosis nieuws, achtergronden en vertier stemmen veel radioluisteraars rond lunchtijd al jaren af op NPO Radio 1 voor De nieuws BV. Sinds deze zomer is het programma niet alleen te beluisteren, maar ook live te zien op NPO 2. Hoe maak je tegelijkertijd een radio- én TV-uitzending? Kijk mee achter de schermen!

08.30 uur: Online vergadering
1. Online vergadering
Sommige vroege vogels zijn al eerder gestart, maar de dag begint pas echt met de online teamvergadering. Wieneke, eindredacteur en samensteller van de dag, zoekt een rustig plekje in de nog verlate studio. Alle zogeheten ‘ochtend’-redacteuren die een item voor die dag hebben voorbereid en Patrick Lodiers, de presentator vandaag, bellen in om de onderwerpen en gasten door te nemen. In één moeite worden zowel de inhoud als de duur van de interviews besproken: ‘Dat gaat wel lukken in vijf minuten toch?’

09.50 uur: ‘Lekker sleutelen’
2. Lekker sleutelen
De uitzending zal starten met een interview met de vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmerman over de Green Deal. Redacteur Urs heeft het gesprek voorbereid en gebruikt de resterende tijd tot de uitzending om samen met Patrick te sleutelen aan de opbouw en vragen. Urs: ‘We hebben 14 minuten, maar veel meer dan 14 vragen. Dus kill your darlings’. Waarmee hij bedoelt dat ook goed bedachte vragen geschrapt moeten worden. In en rond de studio hangt een losse sfeer. Er wordt nog hard gewerkt, maar ook gelachen. Urs en Patrick lopen af en toe nog even bij elkaar langs om de puntjes op de i te zitten.
 
 11.00 uur: De doorloop
6. Storing
Wanneer ook technici Kees (radio) en Thomas (beeld) zijn gearriveerd en alle apparatuur is opgestart, is het tijd voor de technische doorloop. Er zijn vandaag meerdere interviews ‘op afstand’, dus alle details over de manier van contact leggen (van Skype tot een vaste lijn) worden besproken. Hierna wordt ook gecheckt of alle ‘instartjes’ (fragmenten) en ‘behangetjes’ (de begeleidende beelden op TV) goed werken. Ondertussen oefent Patrick meteen zijn introductieteksten om te kijken of alles lekker loopt.
 
 11.20 uur: Paniek?
4. Paniek
Om 11.20 uur volgt een telefoontje: de VLC-verbinding met Frans Timmermans werkt niet. Geluidsredacteur Leon lijkt zich nog geen zorgen te maken. Er is nog tijd. En is er altijd een plan B,
zoals bellen via een speciale app. En in het uiterste geval? ‘Dan beginnen we gewoon met een ander onderwerp.’ De klokt telt verder af richting 12.00 uur. Wat Patrick Lodiers normaal doet in de minuten voor de uitzending? ‘Soms ben ik aan het lanterfanten, maar soms ben ik ook nog volop aan het stressen.’
 
 12.00 uur: ‘Een bijzonder goedemiddag’
5. Goedemiddag
De uitzending is gestart! De NOS-nieuwslezer van dienst is in de studio aangeschoven om het journaal te lezen. Aan de andere kant van het glas van de studio, zitten naast de eindredacteur de technici op het puntje van stoel. Zijn ze nog zenuwachtig? “Nee zenuwachtig niet, dat zou niet goed zijn. Meer geconcentreerd. Je voelt wel dat je nu de juiste knoppen moet indrukken.” Kees krijgt te horen wat de laatste woorden zullen zijn van het filebericht. Op deze manier kan hij precies op het juiste moment de starttune instarten. Stilte op de radio is uit den boze. Gelukkig is de verbinding met Brussel inmiddels goed en kan het interview beginnen!

Meer over: