Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Wij zijn voor vrijheid, vooruitgang en verandering

We denken dat het beter kan: open, gelijkwaardig en rechtvaardig. Dit bereiken we niet alleen, dus sluit jij je aan?

Hoe kan generatie Y haar toekomst verbeteren?

17 sep 2019
  •  
leestijd 3 minuten
Coalitie-Y op bezoek bij Rutte
Coalitie-Y overhandigde maandag een manifest aan premier Mark Rutte. Hun doel: de druk op jongeren in Nederland verlagen. Wat moet er gebeuren?
‘Ik heb het gevoel dat alleen een diploma halen voor mij niet genoeg is, voor mij tien anderen.’
'Tot aan je pensioen een studieschuld terugbetalen, is niet sociaal.’
Acht politieke partijen en 31 (jongeren)vakbonden hebben de handen ineengeslagen. Samen vormen zijn Coalitie-Y. ‘We hebben allemaal dezelfde drijfveer: om het voor de jongere generatie, en daarmee voor de hele samenleving, weer beter te maken. Wij voelen allemaal die noodzaak’, zegt Alex Tess Rutten, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond bij De Wereld Draait Door . Want jongeren hebben te maken met een grote druk op hun schouders.  
Emotioneel uitgeput
Het is een vicieuze cirkel voor veel jongeren. Ze steken zich in de schulden om te kunnen studeren. Uit onderzoek van het Interstedelijk Studenten Overleg bleek begin dit jaar al dat studenten in het leenstelsel stress ervaren en een enorme druk om te presteren voelen, zo meldde Kassa . En dat neemt hele serieuze vormen aan. Veertig procent van de studenten is emotioneel uitgeput en een op de vijf is bezorgd over het krijgen van een burn-out.
Na het behalen van een diploma komen de jongeren terecht op een arbeidsmarkt waar voornamelijk flex- of tijdelijke contracten worden aangeboden. 'De kloof tussen slecht flexibel betaald werk en goed betaalde banen wordt steeds groter’, stelde CNV-voorzitter Arend van Wijngaarden in mei 2019 . Het verzwijgen van een studieschuld kan op termijn leiden tot financiële problemen, aldus het kabinet.
Schuld verzwijging
Wanneer jongeren een huis willen kopen stuitten zij weer op een nieuw probleem. De kans op een hypotheek is namelijk erg klein. Want: geen vast inkomen en een enorme schuld. Hoewel er geen BKR-registratie geldt voor een studielening, wordt dit toch meegewogen in de verstrekking van een hypotheek. Om deze reden verzwijgen sommige jongeren hun studieschuld voor de hypotheekadviseur. Wie een hypotheek aanvraagt moet de studieschuld opgeven, maar dit gebeurt nog niet altijd. ‘Minister Kajsa Ollongren liet in een brief aan de Tweede Kamer weten dat het belangrijk is dat hypotheekadviseurs en kredietaanbieders kunnen verifiëren dat de opgave rondom de studieschuld klopt’, meldde Kassa afgelopen zomer. ‘Dat is een klein stukje uit het manifest wat al zoveel gevolgen heeft’, zegt Tim Hofman in De Wereld Draait Door.
Coalitie-Y overhandigt manifest aan Rutte in De Wereld Draait Door (2019)
Druk, druk, druk
Al deze punten resulteren erin dat jongeren een enorme druk voelen. Druk om een studie zo snel mogelijk te halen, druk om een aantrekkelijk cv op te bouwen, druk om een lening af te betalen en druk om zich te bewijzen ten opzichte van een werkgever. Hier komt nog eens bij dat er in de maatschappij ook meer verwacht wordt van jongeren. Deze prestatiedruk heeft grote invloed op het welzijn van jongeren. Uit onderzoek van het Trimbos-instituut  blijkt dat emotionele problemen bij jongeren steeds vaker voorkomen. ‘Er zijn meer signalen dat het mentaal welzijn van jongeren in Nederland onder druk staat. Stress als gevolg van hoge prestatiedruk, depressiviteit, eenzaamheid en faalangst lijkt steeds meer voor te komen.’
Coalitie-Y roept jongeren op om in actie te komen tegen de druk die zij ervaren. Tim Hofman in De Wereld Draait Door : ‘We proberen met Coalitie-Y te zeggen: als je iets vindt, zeg het! Sluit je aan of doe iets. Verzet je. Je hoeft niet met mij mee, maar kies een kleur, kies een kant.’
PS: kom 27 oktober naar het eerste  BNNVARA Festival  op de Westergas in Amsterdam! ( info )
Nieuw: liken

Klik op het hartje als je dit een interessant onderwerp vindt en wij laten je hier meer van zien.

Meer over dit onderwerp