BNNVARA
Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Hoe verloopt een opnamedag bij First Dates?

21 dec 2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
6453 keer bekeken
500_firstdates-victorensergio-creditsesteramarysia
Uitvoerend producent Jasper Geel van First Dates vertelt hoe een aflevering First Dates (de Nederlandse serie, vanaf vandaag weer dagelijks NPO 3, 19:25!) tot stand komt.
Dag Jasper, hoe verklaar je het succes van First Dates?
We echt proberen een match te maken. We zetten nooit mensen bij elkaar waarvan we van tevoren weten: dit wordt niks. Ons grootste geluk is als deelnemers bij de bar al begrijpen waarom wij ze aan elkaar hebben gekoppeld, dan zitten we in de regieruimte echt te juichen. Het ongemak is ook leuk, maar dan vooral als er daarna echt een gesprek ontstaat en uiteindelijk een match.
Wat gebeurt er als je je aanmeldt?
Omdat we willen weten wie je bent en met wie we je het best kunnen matchen, bellen we een deel van de mensen dat zich aanmeldt op. Dan vragen we naar hun hobby’s, hun opleiding, wat ze allemaal hebben meegemaakt. Of ze vaker een relatie hebben gehad. Zo’n gesprek kan echt wel een uur duren, soms ook langer. Daar zit een hele redactie aan te werken.
En welke informatie gebruik je dan om de dates samen te stellen?
Bijvoorbeeld de sociale klasse of het intelligentieniveau. Maar ook iemands relatieverleden: het heeft weinig zin om iemand die bijna geen ervaring heeft met relaties aan een versierder te koppelen, dat gaat niks opleveren.
Staan de camera’s niet in de weg, tijdens zo’n match? Kan er wel iets ontstaan?
De camera’s zijn heel klein. We besturen ze op afstand; er lopen geen cameramensen rond. Als deelnemers het restaurant in komen, zien ze de camera’s wel, maar vergeten ze die al snel. Mensen zijn in het restaurant uiteindelijk alleen nog maar bezig met de vraag: wie zit er tegenover mij?
Wie zijn de andere mensen in het restaurant? De mensen om de dates heen?
Steeds volgen we drie stellen, dat zijn de dates die wij samen hebben uitgenodigd. De rest van het restaurant is gevuld met mensen die zich gewoon zelf aanmelden om te eten. Je kunt voor 17,50 euro eten bij ons tijdens de opnames, een klein bedrag.
Weet je tijdens de date al of mensen daarna een vervolg willen?
Het is heel verschillend. Soms is een gesprek superleuk, maar wil één van hen toch niet opnieuw afspreken. Ik vind het nog steeds heel lastig te zeggen. Deelnemers willen trouwens vaker wél dan niet opnieuw afspreken.
Kijken: maître Sergio Vyent en barman Victor Abeln over het succes van First Dates (Pauw, oktober 2018)
Wat heb je geleerd over de liefde, na al die afleveringen?
Nou, ik zie mensen dezelfde fouten maken als ik vroeger deed. Dat mensen wanhopig nog iets van een afspraak proberen te maken, terwijl ze eigenlijk al weten dat het niks wordt. Dan denk ik: ‘Oh mijn god, zo was ik óók!’ Soms zie ik dat een jongen in zijn eentje de rekening wil betalen. Dan zegt hij – het zijn vaker mannen dan vrouwen – tegen zijn date: ‘De volgende keer betaal jij.’ Dan denk ik: jongen, doe het niet! Want er komt geen volgende keer!
En hoe verlopen de opnames voor de kandidaten?
Een paar uur van tevoren verwachten we je op de set. Dan interviewen we je over je leven en je hobby’s; beelden die we gebruiken om bij de uitzending de kijker kennis met je te laten maken, dat kijkers je de match ook echt gunnen. Deelnemers wachten apart van elkaar in verschillende ruimtes, dan gaan ze even in de visagie en stappen ze het restaurant in. Een date duurt wel meer dan een uur. Al met al ben je er een paar uur mee bezig.
Niet lang voor de liefde van je leven.
Niks toch? Stel je voor dat je daar je grote liefde vindt!
Foto: Estera Marysia