Sfeerfoto van BNNVARA
BNNVARA

BNNVARA

Vóór vooruitgang, vrijheid en verandering

We denken dat het beter kan: open, gelijkwaardig en rechtvaardig. Dit bereiken we niet alleen, dus sluit jij je aan? Of kom naar het BNNVARA Festival!

Hoe verandert Hoax LeBeau grijze muizen in ware podiumdieren?

31 jul 2019
  •  
leestijd 4 minuten
HoaxLeBeau
In De Diva in Mij geeft Hoax LeBeau vrouwen die in een dip zitten een steuntje in de rug en laat ze weer stralen op het podium.
In iedereen schuilt een diva, dat wil het programma De Diva in Mij aantonen. De komende weken krijgen zes vrouwen die, om uiteenlopende redenen, in hun schulp zijn getreden de hulp van een team van drie dragqueens. Hoax LeBeau, Envy Peru en Lady Galore laten ieder hun expertise los op de diva’s, zoals de deelnemers worden genoemd.
Joost, zoals Hoax LeBeau heet in het dagelijks leven, is klassiek geschoold acteur en treedt in drag regelmatig op als dj of host. Hij verzorgt het onderdeel ‘performance’ van De Diva in Mij , waarvoor hij de diva’s hielp met hun lichaamshouding en uitstraling. Zo bereidde hij ze voor op het slotstuk van het programma: een drag-performance. ‘Dus ik heb heel wat vrouwen moeten leren om op hakken te lopen’, begint hij te vertellen. ‘Veel van hen hadden dat nog nooit gedaan.’
En is dat een beetje gelukt in die zes weken die jullie hadden?
Bij de een gaat het natuurlijk sneller dan bij de ander, maar uiteindelijk is het bij iedereen goed gegaan. Ik kan het me bij Eva – een van de diva’s – nog goed herinneren. Toen ze voor het eerst op hakken stond, zag ik al heel snel een verandering in haar houding. Ze stond heel mooi rechtop. Het blijft natuurlijk oncomfortabel om op hakken te staan, maar ze leek wel comfortabeler in haar eigen lichaam: rechter, zelfverzekerder.
Ik heb dat met mijn telefoon gefilmd en haar laten zien. En het feit dat zij dat ook ineens kon zien, deed wel wat met mij. Ik vind het heel mooi dat zo’n kleine verandering zo’n groot effect kan hebben op iemand.
In die zin heb je er zelf dus ook wat van geleerd?
Ja, ik was me er van tevoren misschien niet van bewust hoe waardevol het kan zijn om soms uit je comfortzone te stappen. Ik dacht: op hakken lopen, dat doe je toch gewoon even. Het raakte me wel om te zien dat het zo’n grote impact had.
Het lijkt me ontzettend moeilijk om vrouwen die in hun schulp zijn getreden op het podium te krijgen voor een performance...
Natuurlijk is het doodeng voor ze, maar al onze diva’s zijn er toch helemaal voor gegaan. Sommige hadden misschien wat meer aanmoediging of hulp nodig, maar stuk voor stuk hebben ze het uiteindelijk erg goed gedaan. Sowieso is dat al een enorme overwinning voor de deelnemers.
Wat betekent het voor jou om te performen?
Ik ben zo ongeveer opgegroeid op het toneel en met performen. Voor een publiek staan vind ik het mooiste wat er is, omdat alles wat je op een podium doet een hele directe weerslag op het publiek heeft. Dat kan een lach zijn of traan, wat dan ook. Ik vind het heel mooi om dat over te kunnen brengen.
Dat gevoel heb ik onze diva’s ook proberen mee te geven. Want als het je lukt om iets teweeg te brengen bij het publiek, krijg je er zelf ook weer iets voor terug. Om dat te ervaren, dat applaus te accepteren – dat was voor sommige diva’s al heel moeilijk – dat is heel mooi. Dat is het beste gevoel ter wereld.
Wat denk je dat het programma bij de kijkers teweeg gaat brengen?
Uiteraard hoop ik dat iedereen het leuk gaat vinden, maar het blijft wel voor het eerst dat drag op Nederlandse televisie zo prominent in beeld is. Daar komt bij dat wij als drags – een subcultuur – iets zeggen over hoe de mainstream-cultuur in elkaar zit. Meestal is dat andersom. Het programma presenteert ons niet als een grapje, een man in een jurk, maar als specialisten die iets zinnigs te zeggen hebben. Iets waar andere mensen misschien ook wat aan hebben.
Ik vind dat erg grappig, maar het is ook wel tricky. Er zullen vast mensen zijn die het waarom niet zo goed gaan snappen. Het valt te verwachten dat mensen daar een sterke mening over gaan hebben.
Als ik het fout heb, moet je het zeggen. Maar ik denk dat jij ook wel wat gewend bent...
Tijdens de opnames gebeurde het nog. Ik zat met een van onze diva’s buiten op een terrasje te kletsen. Zij vertelde toen dat ze het spannend vond dat ze op tv ging komen, en dat allemaal mensen daar meningen over gaan hebben. Ik zei toen dat ze meningen ook moet kunnen filteren. Niet elke mening is namelijk zó belangrijk dat die ook een effect moet hebben op je leven of gemoedstoestand.
Precies op dat moment fietste er iemand voorbij en die riep heel hard: fuck die gay! Ik ben het gewend, ik krijg regelmatig termen naar mijn hoofd geslingerd. Het zou leuker zijn als het niet zo was, maar ik hoop dat hij zijn hart een beetje heeft kunnen luchten. Wij hadden in ieder geval meteen een typisch voorbeeld van een mening waar je niet per se iets mee hoeft te doen.
Ben je al met al tevreden over wat je de diva’s hebt kunnen bijbrengen?
Absoluut. Ik heb bij iedere diva, iedere kandidaat, wel iets van een verandering gezien. Of dat nou is dat ze gewoon lekkerder in hun vel zitten, hebben geleerd om nee te durven zeggen, of beter voor zichzelf hebben leren kiezen. In die zes weken is bij iedere diva wel iets gebeurd. Dat vind ik heel erg mooi om te zien. Eén diva heeft zelfs de smaak helemaal te pakken en wil voortaan ook drag gaan doen. Haar eerste boeking heeft ze al binnen: op Rotterdam Pride gaat ze zelf optreden. Dat is natuurlijk fantastisch.
Sfeerbeeld BNNVARA programma's