BNNVARA

wij zijn voor

Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook? Samen zetten we dingen in beweging. Sluit je aan bij BNNVARA.

Hoe seksistisch is de verslaggeving bij dit WK?

14 jun 2019
  •  
leestijd 2 minuten
Nynke de Jong luistert iedere werkdag mee naar Bureau Sport Oranjevrouwen om te checken of Frank Evenblij of Erik Dijkstra nog een seksistische uitglijder maken. Wat valt haar op?
Dag Nynke, cabaretier Hans Teeuwen maakte een lied over het WK voetbal voor vrouwen: ‘ Wij gaan wijvenvoetbal kijken, lachen man / Leg die bal maar stil op je tieten, op de wreef en keihard schieten ’, zingt hij. Ik hoorde in Bureau Sport Oranjevrouwen dat je je dáár niet zo druk over maakt.
Nee, van Hans Teeuwen kun je zoiets verwachten. Die grappen zijn zo grijsgedraaid, dit was een accident waiting to happen .
Er gewoon om lachen, daarmee maak je het direct onschadelijk.
Ik denk dat de humor van Hans Teeuwen minder schadelijk is dan vijftien jaar geleden.
Over de taal van Frank en Erik in Bureau Sport Oranjevrouwen maak je je wél druk. Jij bent steeds het slot van een aflevering, waarbij je je opwindt over het seksisme in de show.
Ja, als ze het hebben over het échte Nederlands elftal bijvoorbeeld – dan bedoelen ze de mannen. Twee mannen van middelbare leeftijd die het WK voetbal voor vrouwen verslaan – daar hadden ze ook twee vrouwen voor in kunnen huren. Nu hebben ze mij die hen scherp houdt. Die de vrouwelijke blik in de gaten houdt.
Hoe serieus moeten we die kritiek nemen? Ik moet er namelijk ook om lachen, maar goed ik ben een man.
Het is een gimmick, maar ik wil Frank en Erik ook bewust maken van hun gedrag. Dat kan ik beter met een grapje doen, dan als Maarten van Rossem die zit te mopperen. Met een grapje komt de boodschap bij hen beter aan. Bureau Sport is ook tongue in cheek , dus dan werkt dit beter.
Gaat het ook mis bij andere sportredacties?
De denkfout die veel redacties maken, is dat ze het WK voetbal voor vrouwen op een vrouwelijke manier benaderen. En dus gaat het over de moeder van Merel van Dongen of de string van Shanice van de Sanden. Van die tuttige dingen. Terwijl het ook over de opstelling kan gaan. Of over speelsystemen. Bij de NOS zeggen ze ook dat ze wel vrouwelijke verslaggevers willen, maar dat ze die niet kunnen vinden. Nou, ik hoop dat ik Daphne Koster en Mandy van den Berg ook op tv blijf zien als dit WK is afgelopen. De NOS heeft vanaf nu in ieder geval geen excuses meer om geen vrouwen in te huren als analist.
Als we jouw item uit Bureau Sport Oranjevrouwen over twintig jaar nog eens beluisteren, wat horen we dan?
Oh, dan lachen we hier zó hard om. Ik zie het aan mijn dochter van drie jaar, zij ziet niet eens het verschil tussen meisjes- en jongensvoetbal.
Kijk/lees/luister verder
Bureau Sport Oranjevrouwen, ma-vrij, Radio 1, 13:30 uur (of luister hier terug)
Artikel: Wanneer krijgen vrouwelijke voetballers evenveel betaald als mannen? (VARAgids)

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar