BNNVARA

wij zijn voor

Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook? Samen zetten we dingen in beweging. Sluit je aan bij BNNVARA.

Hoe reageren mensen op zoenende stelletjes op straat?

17 mei 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
7417 keer bekeken
zoenen2
Drie stelletjes – één hetero, één homo en één lesbisch - zoenen op straat. De vrij heftige reacties werden gefilmd met verborgen camera.
In een video van Spuiten en Slikken vertelt Jurre Geluk dat hij eigenlijk niet met zijn vriendje durft te zoenen op straat, omdat hij bang is voor de reacties. Wat zou er gebeuren als hij het toch zou doen? Hij zette het volgende experiment op: drie stelletjes – hetero, homo en lesbisch – gingen op straat staan zoenen. Met een verborgen camera werden de reacties van de voorbijgangers gefilmd, waarna Jurre de mensen confronteerde met hun opmerkingen.

Het gevoos van het hetero stel trekt amper de aandacht van de mensen op straat. Dat is duidelijk anders als het gaat om twee jongens en twee meisjes. ‘Bah bah’, roept een vrouw als ze het lesbische stelletje ziet zoenen. ‘Gadverdamme’, snatert een man als hij twee jongens ziet zoenen. Conclusie van het experiment: de mens op straat kan nare opmerkingen over homoseksualiteit maar moeilijk voor zich houden.

Maar niet alleen het kussen leidt tot deze opmerkingen, ook hand in hand lopen krijgt flink wat commentaar, zo ontdekte Jurre in een eerder experiment dat tot een vergelijkbare conclusie leidde. 55 procent van de homo’s durft niet hand in hand over straat, zo meldt Zembla in 2018. 'Verontrustend' noemt COC dat ‘verontrustend’. Ze eist actie van de overheid, wil hardere straffen voor hatecrimes en betere voorlichting op scholen. 'Onacceptabel dat mensen in Nederland te maken krijgen met zulke reacties', zegt Philip Tijsma van COC, de Nederlandse belangenvereniging voor de LHBT+ community. 'Als man je vriend zoenen in de openbaarheid, vindt een fors deel van de Nederlanders aanstootgevend. Je wilt niet in een land leven waar iedereen homo mag zijn, maar het niet mag uiten.'

Tijsma vindt de cijfers ‘verontrustend maar helaas niet verrassend’. Wat wel opvalt aan het onderzoek is hoeveel mensen met verbaal of fysiek geweld te maken hebben gehad, vindt Tijsma. Zeven op de tien wordt wel eens lastig gevallen. Een derde van hen heeft te maken gehad met fysiek geweld. Een derde van de onderzochten heeft zelfs in het afgelopen jaar te maken gehad met fysiek of verbaal geweld. 'Dat cijfer sprong er voor mij wel uit', zegt Tijsma.
In ANNE+ wordt ook gerefereerd aan de angst van homostellen om hand in hand over straat te gaan, laat staan om op straat te zoenen. En die angst is niet ongegrond. Ook in Nederland worden er nog veel te vaak homoseksuele of lesbische stelletjes lastiggevallen of in elkaar geslagen om hun geaardheid. 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Pinto68
Pinto6820 mei 2021 - 15:54

Doe wat je goed vindt, vind goed wat je doet!

eltien
eltien19 mei 2021 - 15:52

Ik vind zoenen op straat prima
Tongzoenende stellen vind ik nog steeds walgelijk om te zien.. dus dan ga ik een blokkie om
eltien, zuidlaren

miekevaanstpieter@home.nl
miekevaanstpieter@home.nl19 mei 2021 - 15:12

Als 70+ vind ik het jammer dat er nog zo bekrompen wordt gereageerd op kussende
mensen van hetzelfde geslacht.
Het zou m.i. veel meer moeten gebeuren, zodat het normaal zou worden in het straat beeld.
Het meest natuurlijk aan de mens sex en liefde is door alle religies kapot gemaakt.
Door er taboes van te maken oefenen ze macht uit.
Het is toch vreemd dat dit zo gaat want zonder sex geen mens.
Ook is de vrouw altijd het slachtoffer, als afgemelde uit de r.k. kerk heb ik dit zelf in mijn jeugd mee gemaakt.
Dus roep ik iedereen op ga kussen- kussen- kussen en vooral op straat.
Dan heb je er later fijne herinneringen aan.
Mieke

Claudia Axinia
Claudia Axinia19 mei 2021 - 15:06

Vrijjheid van meningsuiting is geldig voor iedereen. Seksuele voorlichting is uitgebreid en expliciet, op scholen. Verbazingwekkend is het feit dat LGBTQ mensen een ongekende zware druk op de hele maatschappij uitoefenen. Een soort keiharde verplichting op alle oppervlakken, hun way of no way. Een geïmponeerde totale acceptatie van absoluut wat ze denken en wat ze doen. Er is ook sprake van fatsoen op straat. Dat geldt voor elke individu. Wat is privé doe jij in jouw privé leven. Bovendien Nederland is een progressieve en ruimdenkend land!! Homoseksualiteit is ongetwijfeld als iets normaals beschouwd, behorend bij het menselijke ras.

Claudia Axinia
Claudia Axinia19 mei 2021 - 14:39

Jullie overdrijven alles op een buitenproportionele manier. Homostellen of lesbiennes die op straat hand in hand lopen of elkaar een kus geven is onschuldig en ik ben van overtuigd dat de andere mensen niet zo verontwaardigd reageren. Een enkele woord of een verbaasde blik maak geen verschil. Je kunt niemand drastisch forceren bepaalde behaviorisme op straat volkomen te accepteren. Een piepkleine opmerking doet geen kwaad. En zoenen op straat is ok maar je kunt ook in jouw eigen privé leven zoenen en dergelijke. Sinds mensenheugenis man en vrouw relatie was en is het normaalste en natuurlijke feit van de hele bestaan van de mensheid. Veel mensen ongeacht hun seksuele geaardheid beledigen van elkaar, verwijten van elkaar en noem maar op. Maar mensen wettelijk en hard straffen voor een banale, bijna onopgemerkte reactie is absurd, ondemocratisch, frustrerend, oneerlijk en zeer dramatisch en zwaar. Geen mensen bestempelen aub. Laat iedereen in zijn eigen waarde!! Ook hetero mensen die een zeer grote meerderheid vormen, niet alleen homoseksuele mensen. LGBTQ mensen genieten van alle denkbare rechten in Nederland, just like everybody else. Geweld en beledigende opmerkingen er zijn ook aan hetero's geadresseerd. Ik ben ook erg soms, aangesproken en beledigend op straat wegens onbelangrijke reden, en ja het was vervelend, maar ik negeerde uiteindelijk alles, no hard feelings, live goes on. Strafbare procedures te verzwaren, ik vind het veel te ver gaan, LGBTQ mensen, ten eerste ze zijn volwassenen en onafhankelijke mensen. Met een te grote dosis van overgevoeligheid.

frits
frits19 mei 2021 - 14:30

leeuwin58, ben het helemaal met je eens, heb totaal niets tegen homo en ander stellen een begroetings kus of knuffel, prima. Maar je kan ook te ver gaan en dan krijg je deze reacties.

leeuwin58
leeuwin5819 mei 2021 - 9:34

Als moeder van een lesbische dochter en schoonmoeder van haar vrouw heb ik absoluut geen moeite met homostellen. Nooit gehad ook. Als mensen maar gelukkig zijn. Maar in het openbaar elkaar liefhebben, ook al is het in de vorm van zoenen, dat vind ik storend, ook van heterostellen. Prima als je laat blijken dat je een stel bent door hand in hand te lopen of zo, een begroetingszoen of zomaar even elkaar een dikke 'ik vind jou lief' knuffel geven, ik vind het helemaal oké. Maar dat innig zoenen moet je niet op straat doen, of je nu hetero of homo bent.
De reporter zei tegen een voorbijganger die een vervelend opmerking had gemaakt tegen die jongens dat dit heel vervelend is voor die jongens. Maar ik, en ook andere mensen vinden het vervelend als je 2 mensen elkaar zo ziet zoenen. Dat doe je maar thuis, of ergens waar anderen dat niet hoeven zien.

1 Reactie
Claudia Axinia
Claudia Axinia19 mei 2021 - 14:42

Helemaal mee eens!!