Sfeerfoto van BNNVARA
BNNVARA

BNNVARA

Vóór vooruitgang, vrijheid en verandering

We denken dat het beter kan: open, gelijkwaardig en rechtvaardig. Dit bereiken we niet alleen, dus sluit jij je aan?

VOLG ONS

Hoe moet het nu verder met priester Valkering?

9 jul 2019
  •  
leestijd 1 minuut
­­Pierre Valkering, de priester die eerder dit jaar uit de kast kwam, is ontslagen. Dat maakte de Amsterdamse Vredeskerk per brief bekend.
Joop schrijft over het ontslag op de website. De reden van het ontslag staat niet vermeld in de brief, daarin wordt slechts gesproken over ‘de situatie rond pastoor Pierre Valkering’. Het ontslag vond al in juni plaats, maar de kerkgangers lazen er afgelopen zondag pas over. Valkering presenteerde eerder dit jaar een boek over zijn homoseksualiteit. Na zijn coming out verzocht de bisschop van Haarlem-Amsterdam hem zijn werk neer te leggen; hij was inmiddels geschorst. Toen de mediastorm was gaan liggen, schreef Valkering in een open brief aan het bisdom dat hij tot inkeer was gekomen en weer celibatair wilde leven. Nu is ontslag officieel bevestigd.
Zonde
Jeroen Pauw vroeg zich in Pauw af: heeft u gezondigd? Valkering: ‘Het heeft wel met dat domein wat we klassiek de zonde noemen te maken. Je moet het zonde vinden, inderdaad ja.’ Vindt hij homoseksualiteit ook zondig? ‘Nee. Want daar word je mee geboren, je treft jezelf zo aan. […] Mensen willen met iemand samen zijn en een leven opbouwen.’ Valkering komt er niet uit waar die zonde die hij bespreekt nou ligt. ‘Het is aan ieder zelf om dat te bedenken. Moet ik dat gaan zeggen?’
Er is hoop voor de priester: een aantal van Valkerings parochianen heeft laten weten ‘harde actie’ voor hun priester te zullen voeren, aldus Joop .