Sfeerfoto van BNNVARA
BNNVARA
Wij zijn voor eerlijke huurprijzen en helpen je in de strijd.

Hoe komt Spaanders tot stand, volgens Patrick Lodiers?

11-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2512 keer bekeken
  •  
Spaanders

Patrick Lodiers

© Tom Cornelissen

De totstandkoming van Spaanders, de nieuwe grote-zaterdagavondshow-met-cabaretiers, volgens presentator Patrick Lodiers.

Jazeker, Patrick Lodiers heeft Jack Spijkerman gesproken. Om te vragen hoe Jack Kopspijkers maakte en om naar anekdotes over de show te luisteren.

Logisch. Lodiers staat namelijk op het punt een programma te presenteren dat nadrukkelijk in de traditie van Kopspijkers staat.

Een paar maanden voor het bezoek aan Spijkerman had Lodiers de vraag gekregen of hij de nieuwe anchor wilde worden in een show met cabaretiers die BN’er-typetjes doen, met een band, met interviews en spelletjes – inderdaad, het grid van Kopspijkers. Lodiers was nog bezig met de opnames van Leven voor de dood, de serie over zelfdoding.

Dit was iets héél anders.

Er kwamen plannen voor een pilot en Lodiers werd de presentator, de Spijkerman van de show. De basis was dus een beproefd concept, maar verder was alles anders. Nieuwe cabaretiers (nee, Lodiers mag nog niet vertellen wie dat zijn), nieuwe spelletjes in de geest van het Kopspijkerspel. En het is natuurlijk een andere tijd. Lodiers: ‘Als ik kijk naar de formatie denk ik weleens: is dit al cabaret? Of als ik kijk naar Louis van Gaal, die nu weer bondscoach is. Heerlijk! Hij is zelf zijn beste typetje.’

De pilot kreeg een warm onthaal bij de NPO. Kon dit verder ontwikkeld worden en over twee maanden op de buis? Zaterdagavond, half negen –inderdaad, precies in het tijdslot van de illustere voorganger?

‘We moeten niet te bang zijn. Humor relativeert ook, hè!’
Patrick Lodiers

Twee maanden is krap. Er was dus enige haast geboden, maar Lodiers kan zijn ervaring als presentator van De Lama’s meenemen naar deze show. ‘Je moet goed kunnen aangeven, het tempo erin weten te houden, zeker bij een programma als dit,’ zegt hij. ‘Maar De Lama’s was volledig geïmproviseerd. Bij Spaanders is alle cabaret geschreven, dat is anders, dat maakt het ook zo knap. Want als er op donderdag iets in de actualiteit gebeurt, moeten we op zaterdag een goede kwinkslag hebben.’

Zijn rol als aangever in het nieuwe programma vereist ook dat hij zijn gezicht altijd strak houdt – nog een verschil met De Lama’s – als er een goede grap gemaakt wordt. Ook als er een grap komt waarin Lodiers zelf wordt afgezeken. En er is altijd een grap waarin Lodiers wordt afgezeken.

Uiteindelijk moet het succes van een show je gegund worden, weet Lodiers: ‘Als ik nu het eerste seizoen van De Lama’s terugzie, denk ik wel: daar waren we nog niet op ons sterkst. Televisieprogramma’s evolueren, dat is ook leuk. Kijk hoe De Kwis uiteindelijk tot Even tot hier heeft geleid.’

Het team gebruikte deze zomer om de spelletjes goed te krijgen en de muziek. Maar uiteindelijk komt het voor een belangrijk deel aan op de week vóór de eerste uitzending van Spaanders, Spaanders want dat is de week die bepaalt waar de actuele grappen over gaan. Oh en over die grappen en deze tijdsgeest: satire móet scherp zijn, vindt Lodiers.

‘We moeten niet te bang zijn. Humor relativeert ook, hè!’
Spaanders, vanavond om 20.30 op NPO 1

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar