NPO
Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Wij zijn voor

Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook? Samen zetten we dingen in beweging. Sluit je aan bij BNNVARA.

Hoe komt Pauw tot stand?

29 sep 2019
  •  
leestijd 4 minuten
pauw
Een dag op de redactie van Pauw – van de redactievergadering om half tien in de ochtend tot de borrel, vijftien uur later.
Ruim 900.000 kijkers stemmen voor het slapen gaan af op Pauw . Met uiteenlopende gasten, van politici tot zangers, bespreekt Jeroen Pauw de actualiteit van de dag en de waan van de week. Wij liepen een dag achter de schermen mee om te ervaren wat er allemaal bij de dagelijkse liveshow komt kijken.
09.30 uur: Redactievergadering
Aan de achterzijde van de studio zit het kantoor van het redactie- en productieteam. De ochtend start met de redactievergadering waarin eerst kort wordt teruggeblikt op de afgelopen uitzending om daarna de onderwerpen voor die avond te bespreken. Sommige items die al op de planning staan gaan toch niet door (bijvoorbeeld als een minister afbelt) terwijl er ook nieuwe items naar aanleiding van de actualiteit bijkomen. Er wordt gediscussieerd over de relevantie van een onderwerp: ‘Hoe belangrijk is dit?’ Maar ook over wel- ke gast voor dit onderwerp het beste uitgenodigd kan worden. Er staan nog ongeveer zes onderwerpen op de lijst als samensteller Frank de vergadering afrondt met: ‘Zullen we de onderwerpen verdelen?’ Elke redacteur heeft zijn of haar ‘eigen’ item en vanaf dat moment gaan ze hard aan de slag met het bel- len van gasten en voorbereiden van de gesprekken. Ook Jeroen wordt alvast gebeld om de onderwerpen met hem te bespreken.
P1110130
11.30 uur: Overleg op de bank
De werkdag is lang als je om 09:30 uur begint en pas ver na 00.00 uur klaar bent. Daarom werken de redacteuren in shifts. Er zijn ochtenddiensten, nor- male diensten en er is elke dag een team dat wél de hele dag tot na de uitzending meedraait. Ook zijn er drie samenstellers die de week verdelen. Vandaag is Frank verantwoordelijk voor de uitzending. ‘De hele dag door leef ik voor twee A4’tjes: de line-up en de tekst voor Jeroen. Dat is op zo’n dag echt het allerbelangrijkste. Er mag geen nummer of getal verkeerd staan. En weet je wat ik het mooiste moment vind? Als de uitzending erop zit en ik de papieren gewoon kan verscheuren. Van heel belangrijk naar totaal waardeloos’. De samensteller beslist de volgorde van de gasten, het aantal minuten dat elk item duurt en schakelt gedurende de dag met de (beeld)redacteuren, de eindredacteur en Jeroen Pauw.
P1110135
14.00 uur: Behangetjes en instartjes
‘Welk ‘behangetje’ moet daarbij komen?’ Het klinkt wat raar, maar voor beeldredacteuren Sjaak en Harry is het volkomen normaal. ‘Een behangetje’ is name- lijk het beeld dat je ziet op de schermen in de studio. Daarnaast maken ze ook de ‘instarts’, oftewel filmpjes van rond de 40 seconden die het onderwerp introduceren, zoals een kort overzicht. Als het meezit weten ze rond 15.00 uur wat ze moeten maken, maar vandaag zullen ze pas rond 17.30 uur horen dat Peter R. de Vries komt. Dus dat betekent snel op zoek naar goede beelden van Ridouan Taghi, om een intro te maken.
P1110131
18.10 uur: Tijd om te eten
Even voor 18.00 uur is Jeroen Pauw gearriveerd. Er wordt alvast kort bij- gepraat, maar dan is het tijd voor avondeten. Aan de keukentafel beneden schuift iedereen aan. Bijna iedereen. Sommige redacteuren en de samensteller dineren naast hun toetsenbord. Zij hebben de tijd hard nodig. Na het eten neemt Jeroen het draaiboek door en herschrijft hij sommige teksten naar z’n eigen stijl. Ook neemt hij de voorbereiding van de items door en stelt af en toe een vraag aan de redacteur.
P1110139
21.30 uur: De receptie
Om 21.15 uur zegt Jeroen: ‘Ik ga alvast naar de overkant!’ Nadat hij is omgekleed begint rond 21.30 uur de repetitie. De redacteuren zitten aan tafel op de plek waar ‘hun’ gast komt te zitten. Op papier kan het draaiboek kloppen, maar tijdens de repetitie wordt gecheckt of het ook in het echt werkt. De hele uit- zending, inclusief de autocue teksten, instarts, behangetjes en filmpjes wordt doorgenomen: ‘Is het duidelijk zo? Kan dat filmpje nog iets korter? Dat beeld moet er toch uit’.
Rep3
23.03 uur: Camera 1, 5, 3, 6, 2
‘Succes allemaal!’ Vlak voor de start wenst regisseur Siebe iedereen succes. Er wordt afgeteld en dan zijn we live. Met twee vingers geeft de regisseur aan welke camera in beeld moet komen. Ondertussen geeft hij ook nog tips aan de cameramensen én moet hij de gesprek- ken tussen Jeroen en z’n gasten blijven volgen om te weten wat in beeld moet komen. Indrukwekkend dus. Ook de sa- mensteller zit in de regiekamer en houdt op zijn telefoon bij hoelang een item duurt. Soms geeft hij Jeroen een update: ‘nog twee minuten’.
P1110161
23:51 uur: Jeroen wordt verrast met Ere Zilveren Nipkowschijf
Grote verbazing in studio en regiekamer. Angela de Jong en Renate van der Bas zitten aan tafel om de genomineerden voor de Nipkowschijf bekend te maken, maar het gesprek krijgt opeens een heel een andere wending: Jeroen krijgt de Ere-Zilveren Nipkowschijf uitgereikt voor de afgelopen 30 jaar en zijn zeer goede vorige seizoen van PAUW! Dat had niemand, ook de redacteur van dit item, zien aankomen. Een geslaagde verrassing dus!  

Direct na de uitzending komt het team bij elkaar. Als Jeroen de ruimte binnen- komt, wordt er geapplaudisseerd en volgen er felicitaties. Hij vraagt nog: ‘Wisten jullie dit echt niet?’ ‘Nee’ is het antwoord. De dag wordt afgesloten met een borrel in het mediacafé. Morgen 09.30 uur start de voorbereiding voor de volgende uitzending weer.
00.23 uur: De borrel
P1110177
Gratis een uitzending van Pauw bijwonen? Kijk hier!

Meer over: