Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Hoe is het om een regenbooggezin (trio-ouderschap) te zijn?

  •  
25-04-2024
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
8210 keer bekeken
  •  
markus-spiske-MbG7kwWptII-unsplash

Nina de la Croix, Rick Paul van Mulligen en zijn partner René vormen een regenbooggezin. Hoe is dat?

Met z'n drieën hebben ze twee kinderen: acteur Rick Paul van Mulligen, zijn partner René en cabaretier Nina de la Croix. Een trio-ouderschap dus. 'We hebben het half-om-half verdeeld. Op zaterdag komen ze naar mij en op dinsdagavond gaan ze weer naar de mannen toe', legt Nina uit.

Hoe zijn de drie bij elkaar gekomen als regenbooggezin?

'Ik heb een belabberd liefdesleven', grapt Nina. 'Ik was 32 en had nog nooit een lange relatie gehad, en zag dat ook niet zo snel gebeuren. Ik had wel een kinderwens en vroeg me af: hoe ga ik dat doen? Toen kwam ik er al vrij snel achter dat dat ook kan zonder relatie. Ik wilde het liever niet alleen doen, dus toen ben ik een beetje gaan zoeken en kwam ik op het platform Meer dan gewenst uit: een platform voor wensouders die niet op de natuurlijke manier een kind kunnen krijgen omdat ze alleen zijn of op dezelfde sekse vallen. Ze hadden een speeddate georganiseerd, daar heb ik me voor opgegeven. Toen heb ik met een heleboel mannen gepraat om te kijken of zij de toekomstige vader of vaders van mijn kinderen konden zijn.'

Zo raakte Nina ook in gesprek met Rick Paul en René. Rick Paul: 'Ik dacht gelijk, net als met mijn liefde René: dat is d'r. Ik dacht direct: dit zit goed, dit voelt goed.' Een half jaar lang hebben de drie intensief 'gedatet', afspraken gemaakt en plannen geschreven.

Wat maakt een trio-ouderschap anders?

'Wij wilden met z'n drieën zwanger worden', legt Nina uit. 'We wilden uitdragen aan de kinderen dat de biologie niet uitmaakt: we zijn alle drie ouders. Toen hebben wij besloten – en dit moet je dus niet doen, wij hebben het wel gedaan, maar het is geen advies – het zaad te mixen.' Dat bleek achteraf dus niet handig: 'Voor bijvoorbeeld erfelijke ziektes is het onhandig als je niet weet wie de biologische vader is.' Biologisch gezien is Rick Paul de vader van een van beide kinderen en zijn partner René van het andere kind: 'Maar het voelt als dat ze allebei van mij en René zijn', aldus Rick Paul.

Een trio-ouderschap vereist iets meer overleg: 'Ik heb er eigenlijk nog een relatie bij', vertelt Rick Paul. 'Ik moet twee mensen tevreden houden.' Daarvoor hebben ze een maandelijkse vergadering ingesteld. 'Een APK waarin we alles wat we tegenkomen, alles wat we moeten bespreken, alles wat ons dwarszit, alles dat we anders willen. Een echte vergadering, met agendapunten.' En dat zijn soms best pittige discussies. 'Maar uiteindelijk komen we er altijd uit', vertelt Nina.

De wet erkent vooralsnog maar twee wettelijke ouders van een kind, wat betekent dat partner René 'niks' is van de kinderen. 'Terwijl hij gewoon de papa is.' Wettelijk heeft hij geen band of zeggenschap over hen. 'Dan kom je veel situaties tegen waarin dat naar is. Onze dochter heeft op de intensive care gelegen, daar zeiden ze ook: "U mag geen medische beslissingen nemen, u mag eigenlijk niet bij uw dochter."' Al tien jaar ligt er een wetsvoorstel om dit aan te passen, maar weer lijkt het niet door te gaan. 'Het nog te vormen kabinet ziet het niet zitten.'

Wat vinden de kinderen ervan?

Hoe is het voor de kinderen om twee papa's en een mama te hebben? Nou: 'Ze vinden het zielig voor andere kinderen dat ze niet twee papa's hebben.'

Meer over dit onderwerp?

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.