Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Hoe is het om de hele dag een piep in je oor te hebben?

23-11-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2095 keer bekeken
  •  
Still 5

Het is voor iedereen herkenbaar: een piep in je oren na een festival, concert of andere gelegenheid met hard geluid. Mensen met tinnitus hebben dit de hele dag en nóg harder dan jij gewend bent. Hoe is het om hiermee te leven?

Hier vertelt Juriaan over in de vierde aflevering van Je Zal Het Maar Hebben. Juriaan kwam vijf jaar geleden met een harde piep in zijn oren thuis van een concert. Toen het de volgende ochtend nog niet weg was, gingen de alarmbellen rinkelen. Snel kwam hij erachter dat deze piep nooit meer weg zou gaan. Dit zette zijn leven zacht gezegd op zijn kop.

Wat is tinnitus precies?

Tinnitus is een van de vormen van gehoorschade. Je neemt bij tinnitus geluid waar, zonder dat er een externe geluidsbron aanwezig is. De oorsuizen hebben verschillende oorzaken: een hoge bloeddruk, infecties, bijwerkingen van bepaalde medicijnen, motorrijden zonder oordoppen of door te veel lawaai. Lawaai is natuurlijk de grootste boosdoener.

Kassa heeft in april dit jaar aandacht besteedt aan gehoorschade die je kunt oplopen bij het motorrijden. ‘Gehoorschade ontstaat doordat trilharen in het binnenoor beschadigd raken. Trilharen kunnen beschadigen door te veel blootstelling aan harde geluiden of door ouderdom. Geluid kan schadelijk zijn vanaf 80 decibel, dat is de Arbonorm. Geluiden van 120 decibel kunnen je gehoor direct beschadigen. Hoe schadelijk geluiden tussen 80 en 120 decibel zijn hangt af van hoe vaak en hoelang je ernaar luistert’, schreven zij destijds over gehoorschade.

In Nederland hebben ruim twee miljoen mensen tinnitus. Jaarlijks komen hier 22.000 jongeren bij omdat ze gehoorschade hebben opgelopen door te harde muziek.

Leven met tinnitus

Tinnitus is er in verschillende vormen. Sommige mensen horen een piep, sommige een ruis. Ook hoort de ene persoon een harder geluid dan de ander. Hoeveel negatieve invloed het heeft op iemands leven kan ook van de vorm afhangen.

Maar tinnitus kan zeker leiden tot flinke psychische problemen. Denk aan: concentratieproblemen, slaapproblemen, irritaties en depressie. Maar het kan ook zorgen voor problemen met werken of iemands gezinsleven.  

‘Het heeft heel veel invloed gehad op mijn leven. Ik studeerde, werkte, had een relatie en was elke dag met muziek bezig. En daar ben ik eigenlijk allemaal mee gestopt’, vertelt Juriaan in Je Zal Het Maar Hebben. Maar ook was hij bang dat zijn tinnitus erger zou worden. Dus durfde hij niet naar buiten omdat hij bang was voor bijvoorbeeld een toeterende auto. Tegenwoordig heeft Juriaan altijd oordoppen in op sociale gelegenheden.

Het erge vindt hij vooral dat hij het had kunnen voorkomen. ‘Als ik gewoon oordoppen had gedragen was dit niet gebeurd’, zegt hij tegen Jurre.  

Positief in het leven staan

Ondanks dat Juriaan het de eerste jaren, en nog steeds, erg zwaar heeft met zijn tinnitus wil hij aan de mensen laten zien dat hij weer positief in het leven staat. Hij kan weer dingen doen die hij leuk vindt. Zo heeft hij zijn Master afgerond en speelt hij weer muziek met zijn band. Dat hij niet meer van zijn tinnitus afkomt heeft hij moeten accepteren, dus nu leert hij ermee leven.

‘Ik heb mezelf heel lang gek gemaakt door niks meer te willen doen. Uiteindelijk heb ik mezelf aangeleerd dat ik altijd bezig moet zijn. Ik moet 24/7 afgeleid zijn. Dan vergeet je dat geluid even. Ook hardlopen heeft mij veel geholpen’, legt hij uit in de uitzending. Belangrijk is dus om door te gaan met je leven, zodat je niet altijd aan die piep denkt. Maar het allerbeste is natuurlijk om het te voorkomen door oorddoppen te dragen. Want dat, doen mensen nog niet vaak genoeg.

Kijk hier de aflevering van Je Zal Het Maar Hebben met Juriaan terug:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.