NPO
Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Wij zijn voor

Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook? Samen zetten we dingen in beweging. Sluit je aan bij BNNVARA.

Hoe groot is de chaos bij het CBR?

17 apr 2019
  •  
leestijd 2 minuten
De ICT-problemen bij het CBR (van de rijbewijzen) zijn zo groot, dat 1200 beroepschauffeurs werkloos thuis kwamen te zitten.
7 miljoen euro; zoveel zou het ICT-project ‘Rijgeschiktheid aan het stuur’ voor het CBR kosten. Inmiddels zijn de kostenramingen opgelopen tot ruim 34 miljoen euro en is het nog altijd niet klaar, zo blijkt uit interne documenten van het CBR waar  ZEMBLA  de hand op wist te leggen. Het project behoort inmiddels tot de drie duurste ICT-projecten die onder de verantwoordelijkheid van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat worden uitgevoerd.
Zonder rijbewijs
De werkelijke kosten van het falende ICT-project (dat de groei van het aantal klanten moest opvangen) heeft het CBR achtergehouden voor het Ministerie. Daardoor is de Tweede Kamer onvolledig geïnformeerd. Achterstanden bij het computerproject zijn de belangrijkste oorzaak voor de problemen bij het CBR, waardoor duizenden mensen zonder rijbewijs kwamen te zitten. Een voormalige ICT-manager van het CBR vertelt in  ZEMBLA  dat het computersysteem dat het CBR aanschafte te groot en te complex is, en dat er nauwelijks programmeurs te vinden zijn die ermee kunnen werken. ‘Er worden nu mensen uit Vietnam ingevlogen om de problemen op te lossen.’
Interne kritiek op het project werd niet serieus genomen. De oude systemen kunnen de toestroom van aanvragen inmiddels niet meer aan, waardoor onder anderen 1200 beroepschauffeurs werkloos thuis kwamen te zitten, omdat hun rijbewijs niet op tijd verlengd werd. Ook duizenden ouderen werden de dupe van de problemen bij het CBR.
Medische dossiers
Omdat de invoering van het nieuwe systeem ernstig vertraagd is, werkt het CBR noodgedwongen door met sterk verouderde systemen, waaronder Windows XP, waarvoor al vijf jaar geen veiligheidsupdates meer zijn gedaan. Volgens de ICT-manager zijn een miljoen medische dossiers opgeslagen in een Oracle 9-database, waarvoor al negen jaar geen veiligheidsupdates meer zijn gedaan. ‘Op Windows XP kan gewoon worden ingebroken. Juist medische gegevens moeten heel nauwkeurig worden opgeslagen; wettelijk moet dat beschermd zijn’, aldus hoogleraar ICT Jan Friso Groote. Het CBR bevestigt dat de medische dossiers zijn opgeslagen op verouderde systemen, maar stelt dat het risico dat gegevens uitlekken minimaal is, omdat de oude systemen van internet zijn afgekoppeld.
Belbus
Een maand later komt Kassa met een item over het CBR: mevrouw van Heyster leverde vrijwillig haar rijbewijs in, maar tot haar grote schrik ontvangt ze in februari bericht van het CBR: er is een rijvaardigheidsonderzoek gestart waarvoor ze 400 euro moet betalen. De rekening is van de baan, zegt het CBR aan het einde van het item, maar na de opnames krijgt Van Heyster tóch nog een rekening.
Foto: ANP 

Meer over:

, ,