NPO
Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Wij zijn voor

Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook? Samen zetten we dingen in beweging. Sluit je aan bij BNNVARA.

Hoe gaat het eraan toe bij een EHBO-post op een festival?

12 aug 2019
  •  
leestijd 1 minuten
Bastiaan Rosman (Drugslab Extra) liep een dagje mee met de EHBO op een festival, en vroeg naar tips voor festivalgangers.
Wat doen de mensen bij een EHBO-post op een festival? Dat wilde Bastiaan Rosman ook wel eens weten, dus ging hij een dag mee met Mark, de vaste Drugslab-EHBO’er.
Een dag op zo’n post betekent vooral: wondjes verzorgen. Of verstuikingen en insectenbeten. Alcohol- en drugsproblemen zijn in de minderheid. ‘Die mensen zijn onwel, ze voelen zich niet lekker of ze gaan te hard op alcohol of drugs.’ Alcohol is in die laatste gevallen eigenlijk altijd wel in het spel, al dan niet in combinatie met drugs. Bij drugsgerelateerde bezoeken gaat het vaak om XTC en cannabis. ‘Soms zien we ook ketamine, coke en speed.’
Opbiechten
In het Drugslab-item doet Mark nog een dringend verzoek aan drugsgebruikers die zich bij een EHBO-post melden: vertel vooral welke drugs je hebt gebruikt. Gebruik is niet illegaal en de EHBO zal geen contact met de politie zoeken. ‘Daarom kun je het gebruik ook aan ons opbiechten’, zegt hij. ‘We zien wel aan je wat er aan de hand is, maar we kunnen een betere inschatting maken als we weten welke drugs je hebt gebruikt. Het scheelt namelijk nogal of je ketamine of LSD op hebt. Vertel het gerust; ons doel is om je op het evenement terug te krijgen – mits dat verantwoord is.’
Bekijk het hele item hierboven!

Meer over: