Hoe experimenteer je zo veilig mogelijk als jonge queer?

  •    •  
14-01-2022
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
1355 keer bekeken
  •  
Jamaal Hussein

Jamaal Hussein

© Documentaireserie Seks in de Scene

Voor de Spuiten en Slikken documentaireserie 'Seks in de Scene' duikt Jamaal Hussein in de wereld van online daten. Want hoe doe je dit veilig als queer man?

Queers daten minstens vijf keer vaker via online datingapps in vergelijking met hetero's. En lopen daarbij ook meer risico om slachtoffer te worden van een misdrijf. Volgens Jamaal is dat niet zonder reden: ‘Veel queer personen durven niet uit de kast te komen of in het openbaar te daten. En daarnaast is het lastig om iemand tegen te komen met dezelfde voorkeuren.’ Datingapps zouden een oplossing bieden met slechts een paar klikken, maar daar zit ook een keerzijde aan, licht Jamaal toe: ‘Want hoe weet je zeker dat de persoon met wie je praat ook is wie hij/zij zegt dat ie is? Waar spreek je af? En wat doe je als je het niet helemaal vertrouwt?’ Die vragen beantwoordt hij in de vierdelige serie.

Waarom wou je deze documentaire maken?
Jamaal: ‘Als queer tiener kwam ik in een wereld terecht waar ik totaal niet op voorbereid was. Daarom wil ik met deze docuserie laten zien waar je als queer op kunt letten bij datingapps. Zodat iedereen zo veilig mogelijk kan daten en ontdekken.’ 

Wat zijn de gevaren van online daten voor jonge queers? 
'Dat iemand met kwade wil makkelijk gebruik kan maken van hun kwetsbare positie. Veel mensen weten namelijk dat queer jongeren meer risico’s durven te nemen om iemand te leren kennen, omdat zij hier in het dagelijks leven weinig kansen toe hebben. Deze jongeren zijn bereid om op een afgelegen plek af te spreken en doen vaak geen aangifte wanneer hen iets overkomt tijdens zo’n date. Zij worden daarom bijvoorbeeld vaker slachtoffer van exposing, mishandeling of verkrachting.

Daarnaast zijn queer jongeren (vanwege een laag zelfbeeld) kwetsbaarder voor een verslaving, terwijl drugs veel voorkomen in de online gayscene. Zij proberen vaak hun angst en schaamte te onderdrukken door drugs te gebruiken tijdens een date of raken verslaafd aan de combinatie van drugs en seks (chemseks). Dit brengt vervolgens ook weer risico’s mee voor hun veiligheid en gezondheid. Door het gebruik van drugs hebben zij vaak grenzeloze seks, zonder condoom. De cijfers van seksueel geweld en het aantal soa’s lopen daarom verder op.'

Hoe weet je bijvoorbeeld of degene waarmee je aan het chatten bent te vertrouwen is?
'Dat kun je natuurlijk nooit 100% zeker weten. Maar wij hebben nu een “Red Flag Checklist” gemaakt, waardoor je aan de hand van een aantal punten kunt inschatten of jouw date veilig is. Mocht je geen queer of man zijn, dan staan er voor jou ook meer dan genoeg tips om veiliger te kunnen experimenten met online datingapps. Je vindt de checklist hier.'

Welke Red Flags vereisen extra aandacht?
'Als ik er drie mag noemen, dan ga ik voor:

  • Profiel zonder ( of met ongeloofwaardige) foto's

Praat je met een anoniem account en wil diegene geen foto’s sturen? Of zijn de foto’s wazig, bewerkt of screenshots? Stop dan met chatten of spreek af om te videobellen. 

  • Afspreken op een onveilige locatie

Spreek nooit af in een park of bij iemand thuis, want je weet nooit zeker met welke intenties iemand afspreekt. Spreek af op een locatie waar jij je prettig bij voelt en waar jij de mogelijkheid hebt om weg te gaan. Ook kun je omstanders om hulp vragen of het alarmnummer bellen wanneer jij de situatie niet vertrouwt.

  • Chemseks 

Queer jongeren zijn vanwege een laag zelfbeeld vatbaarder voor een verslaving. Daarnaast ben je minder waakzaam over jouw grenzen en gezondheid wanneer je drugs gebruikt hebt. Het is daarom makkelijker voor iemand anders om misbruik te maken van jouw kwetsbaarheid en je gaat makkelijker over tot onbeschermde seks. Ik raad het persoonlijk af om drugs te gebruiken tijdens de seks, maar voor de jongeren die dit tóch doen: lees je in over de gevaren van chemseks. Wij hebben daarom een lijst met tips en deze vind je hier.

Wat is het belang van iets zoals Het Nachtkastje?
'Door Het Nachtkastje hebben queer jongeren toegang tot informatie die voor hen cruciaal kan zijn om veilig te experimenteren met liefde of seks. Op school leren queer jongeren bijvoorbeeld niet hoe zij seks kunnen hebben met een persoon waar hun voorkeur naar uitgaat. Daardoor moeten zij in de meeste gevallen zelf de gevaren hiervan ontdekken door te experimenteren, met alle gevolgen van dien.

Terwijl heterojongeren de meeste informatie wél meekrijgen tijdens hun seksuele voorlichtingslessen op school. Het is tijd om deze voorlichtingslessen inclusiever te maken, zodat iedereen veilig kan experimenteren en het aantal queer slachtoffers vermindert.'

Welke dingen miste jij in je jeugd op school tijdens seksuele voorlichting?
'Alles. Ik moest er zelf achter komen dat glijmiddel heel wat moeite kan besparen. Dat er een klysma bestaat, waarmee de anus schoongespoeld kan worden, voor of na anale seks. Maar bovenal: dat het heel normaal is om geen “piemel in vagina” seks te hebben. En zo is er talloze informatie voor jongeren om verschillende risico’s te beperken, maar dit wordt nog steeds niet op school verteld. Daarom ben ik ontzettend trots dat wij hen meer kunnen vertellen met “Het Nachtkastje”.'

Aflevering 1: Queer dating: waar begin je?
In deze aflevering stelt Jamaal zich de vraag: waar begin je? Hij zoekt uit hoe het is om voor het eerst op queer datingapps als Grindr en Bullchat te gaan. Hugo Kennis en Ma’MaQueen nemen je mee in hun eerste online date-ervaringen en Jamaal geeft je tips zodat jij klaar bent om je online zoektocht van start te laten gaan.

Doe de Red Flag Check via Spuiten en Slikken 

Aflevering 2: Is je online date te vertrouwen? 
Hoe weet je of je online date te vertrouwen is? In deze aflevering van ‘Seks In De Scene’ checkt Jamaal zijn dates door middel van de ‘red flag check’. Marvin Wijnans bleek vroeger ook al een ‘prince charming’ te zijn, want zijn foto’s werden jarenlang door een catfish misbruikt.  Mitchell van Genechten trof zo’n catfish.

Het Nachtkastje: seksuele voorlichting voor queer mannen
Tijdens seksuele voorlichting op de middelbare school leer je meestal alleen over seks tussen een man en een vrouw. Maar hoe doen twee queer mannen het op een fijne en veilige manier met elkaar? In het verlengde van de documentaire ‘Seks in de Scene’ heeft Spuiten en Slikken in samenwerking met Arfected voor het eerst een lespakket middels augmented reality ontwikkeld: Het Nachtkastje. 

In Het Nachtkastje kun je seks tussen twee mannen van alle kanten zien en leer je over condooms, online daten, chemseks en klysma's. Je bepaalt zelf wat je wil leren en vanuit welk perspectief je wil kijken. Zo kun je leren hoe seks werkt tussen twee jongens in een vertrouwde omgeving: je eigen slaapkamer.

Het Nachtkastje

Het Nachtkastje

© Spuiten en Slikken in samenwerking met arfected

Door Noene Kazarjan
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Bruce_Siemens
Bruce_Siemens18 jan. 2022 - 12:19

Beste BNNVARA, waarom is er gekozen voor de term queer als parapluterm? LHBTIQ+ (of LGBTIQ+ in het Engels) is immers al de parapluterm en is algemeen bekend dat de Q in LHBTIQ+ voor queer (en questioning) staat.