Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Voor vrijheid, vooruitgang en verandering

Sahil Amar Aïssa en zijn team van Make Holland Great Again wagen zich aan nieuwe missies om ons land wat mooier te maken. Iedere woensdag om 20:20 op NPO3.

Hiphop maakt vrouwen haten besmettelijk

31 jan 2017
  •  
leestijd 4 minuten
thevibe58218f753327d
Vrouwen in de hiphop wereld hebben het zwaarder dan mannen. Nederlandse rapkoningin Latifah kan hier als geen ander over mee praten. “Er wordt altijd gehaat op vrouwelijke artiesten.” Toen Latifah haar eerste solosessie op 101Barz had gedropt kreeg ze dan ook veel negatieve reacties. Volgens Latifah staan mannen zo lang aan de top in de hiphopcultuur, dat het een gewoonte is geworden om vrouwen af te kraken. 
Toen Latifah erachter kwam dat de dames van 3ofakind een sessie bij 101Barz gingen doen besloot ze dan ook het promofilmpje te delen. Ze zette het op haar Instagram maar door de vele negatieve reacties moest ze mensen blokkeren. Latifah: “Ik wist dat dit eraan zou komen en daarom heb ik dit gepost. Ik wil de dames hiermee supporten want er wordt altijd gehaat op vrouwelijke artiesten. Je kan ook gewoon niks zeggen, waarom lelijk doen?”
Toch werd er lelijk gedaan. ‘Ze kunnen beter gaan koken.’ ‘Wat kleden ze zich sletterig.’ ‘Ik dacht dat we herpes hadden overleefd, krijgen we dit.’ – Zomaar wat berichten die de meiden van 3ofakind kregen na hun sessie bij 101Barz. Is de Nederlandse hiphopscene daarom niet gewoon een beetje vrouwonvriendelijk?

MAMA LATIFAH

Latifah wil ondanks alles vrouwen supporten. En eigenlijk alle vrouwen. “Je moet een bepaald imago voor jezelf creëren. Iets wat jou anders maakt en niet aan de verwachtingen van vrouw-zijn voldoet. Rappares zijn is een lifestyle die je moet doorbreken. Mannen kunnen er gewoon niet tegen dat ik oncontroleerbaar ben. Dat ik niet mee ga met de gedachtegang dat wij minder zijn dan mannen. En wij vrouwen geen rappers zouden kunnen zijn.” Ze heeft geleerd dat ze zich moet focussen op de mensen die je wel goed vinden. Ze weet niet eens hoeveel haters ze nu heeft, maar haters hebben is niet erg. Doordat je haters hebt wordt je naam bekender en gaan meer mensen je muziek luisteren. Topnotch heeft het haar gegund. En dat is wat je moet hebben: een gunfactor.

WAAROM ZOVEEL HATERS?

Mannen staan al lang aan de top in de hiphopcultuur. Daarom is dit de basis van de cultuur geworden. Een vrouw hoort daar volgens mannen niet tussen. Rappares zijn is niet ladylike. Een vrouw kan beter koken of de bitch uithangen, doen waar ze goed in is. En niet alleen mannen denken dit. Nee, vrouwen oordelen net zo erg.
Latifah denkt dat mannen gewoon bang zijn. “Ze zijn bang dat vrouwen het gaan overnemen. Daarom willen ze ons neerhalen over koken, bitches en hoes te rappen. Maar vrouwen zijn juist beter. Door ons bestaat de hele hiphopscene want wij baren jullie. Wij koken en rappen.
“De personen die negatieve reacties plaatsen zijn vaak nog van die kindertjes die naar Boef en Leipe luisteren,” zegt Latifah. “Ze worden meegetrokken door hun broers, neven en anderen in hun omgeving die vooroordelen hebben over vrouwen die ze niet kennen. Zij beïnvloeden hoe anderen over ons denken en zo houdt ook deze gedachte stand. Nu de Nederlandse hiphopscene groeit, doet deze gedachtegang dit ook.”

PAYBACK IS GOED

Latifah heeft zelf ook best wel wat lelijke dingen over mannen in haar nummers gezegd. Oké, maar doet ze dan niet precies hetzelfde? Nee, dat is niet het geval: ‘’Ik heb haat naar mannen in mijn liedjes, omdat ze mij elke dag naar beneden proberen te halen. Ik ontken niet dat ik fit op niggers, maar als ik niet terugvecht dan keur ik hun gedrag goed. En misschien is dit niet de juiste manier. Maar ik ga niet toegeven dat ze ons kunnen breken!
Dus ja, dan ben ik maar een man in een vrouwenlichaam. Ik ga jou niet mijn soort naar beneden laten halen, terwijl ik verschil kan maken. Mijn following is ook groot en ik groei nog meer. Waarom wordt over mannen niks gezegd als ze in hun blote bast of onder de tattoos zitten? En bij vrouwen wel? Ik ga dit doorbreken. Als ik nog groter word, ga ik me meer focussen op vrouwen succesvol maken binnen de hiphopscene. Want als hun zus een rapper was, is ze dan ook een Hoe?‘’

WEES GEWAARSCHUWD

‘’Vrouwen zijn in het veld tegenstanders en buiten het veld zijn we matties. We kunnen met elkaar gaan levelen, maar dat hoeft niet op een vijandige manier. Zo zouden mannen en vrouwen ook met elkaar om moeten gaan.’’ De Nederlandse hiphopscene is nog lang niet zover.
‘’Mannen zijn bang voor de vrouwen, bang dat we opstaan. Wij gaan opstaan. 2017 wordt ons jaar. De man moet normaal de broek aan hebben, maar geloof me dit jaar gaan wij de broek aan hebben.’’